Tot mai mulţi refugiaţi irakieni se întorc în ţara lor, dezamăgiţi de viaţa în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Să vezi și să nu crezi!

Tot mai mulţi refugiaţi irakieni se întorc în ţara lor, dezamăgiţi de viaţa în Germania

Externe 28 Ianuarie 2016 / 17:56 527 accesări

Euronews relatează că tot mai mulţi refugiaţi irakieni, nemulţumiţi de mâncare, adăposturile precare şi de ritmul lent al procesării cererilor de azil, se întorc în ţara lor, dezamăgiţi de viaţa în Germania. ”Soţului meu i-a plăcut ideea de a veni aici. I-a văzut pe alţii şi a vrut să-i imite”, a declarat o femeie de etnie kurdă. ”Am petrecut trei luni aici. Nu am primit nimic. Mâncarea era proastă şi puţină. Ne ofereau o bucată de pâine cu brânză şi un castravete. Cum poate cineva supravieţui iernii reci cu asemenea mâncare? Copiii noştri plângeau de foame. Am cheltuit 11.000 de dolari şi ne-am întors acasă cu mâna goală”, a adăugat ea.

Numărul irakienilor care se întorc în ţara lor a început să crească în ultimele luni ale anului 2015. În decembrie, 200 de irakieni s-au întors acasă. Creşterea cererii a determinat compania aeriană Iraqi Airways să introducă trei zboruri pe săptămână, de la Berlin, Dusseldorf şi Frankfurt. Mulţi afirmă că se întorc în Irak cu mai puţin decât aveau când au sosit în Germania. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie le oferă asistenţă financiară celor care nu îşi pot plăti călătoria cu avionul. De asemenea, statul german plăteşte biletul de avion către Erbil, în valoare de 300 de euro. Ambasada irakiană a furnizat documente de călătorie multor irakieni care vor să se întoarcă în ţara lor.

În contextul criticilor tot mai numeroase la adresa politicii promovate de cancelarul german, Angela Merkel, în privința refugiaților, supravieţuitoarea Holocaustului Ruth Klueger a lăudat politica uşilor deschise a Germaniei în ceea ce îi priveşte pe refugiaţii de război, numind ”eroic” sloganul ”Putem reuşi” al cancelarului. ”Această ţară care a fost responsabilă pentru cele mai grave crime ale secolului trecut a câştigat astăzi aplauzele lumii”, s-a adresat Ruth Klueger Parlamentului german, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. ”Eu sunt unul dintre mulţii spectatori care au trecut de la starea de uimire la cea de admiraţie”, a spus Klueger. Merkel a reluat acest apel în ultimele luni, rezistând presiunilor de a-şi schimba politica privind refugiaţii.

Ruth Klueger, care locuieşte în prezent în Statele Unite, a spus că tocmai atitudinea lui Merkel faţă de cei care fug de război şi de sărăcie a determinat-o să accepte invitaţia Parlamentului german de a vorbi la cea de-a 71-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz. Klueger este una dintre cele mai tinere supravieţuitoare ale Holocaustului şi a fost deportată la Auschwitz înainte de a fi trimisă în lagărul de la Christianstadt. Aproximativ 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei europeni, au murit în perioada 1940-1945 în lagăr, înainte ca acesta să fie eliberat de forţele sovietice.

Taguri articol


12