Tradiții românești - de la Constanța în Finlanda

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tradiții românești - de la Constanța în Finlanda

Cultură 06 Martie 2016 / 18:57 2091 accesări

Trupa de teatru „Arca”, ce își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, formată, în mare parte, din copii din centrele de plasament constănțene, a dus tradițiile mărțișorului și poveștile „bădiei” Ion Creangă tocmai în Finlanda. Acestea au fost foarte bine primite de către românii din Helsinki și Turku, spectacolul fiind reluat pe 6 martie, la Constanța, la Centrul „Teodor T. Burada”.

Cei șase copii-actori din centrele de plasament aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Ștefan Bencheș, Ruxița Dragone, Ilie Vasile, Mara Dicu, Vasilica Mardari și Loredana Filimon, însoțiți de actorii Dan Cojocaru și Ionuț Alexandru, precum și de coregrafa Laura Bogorodea, au dus „Poveștile bădiei” în Finlanda între 25 februarie și 1 martie, în cadrul unui parteneriat desfășurat cu Asociația Culturală Română din Helsinki, condusă de constănțeanca Luminița Copădineanu.

DE LA HELSINKI LA TURKU Primul spectacol s-a jucat cu deosebit succes, pe 26 februarie, la amabasada României din Helsinki, în prezența ambasadorului Cătălin Avramescu, a consilierului diplomatic Silviu Jipa și a familiilor de români din capitala Finlandei.

Pe 28 februarie, actorii de la „Arca” au mers la Turku, unde au prezentat „Mărțișoarele bădiei” la casa parohială a bisericii ortodoxe cu hramul „Sfânta Muceniță Alexandra Împărăteasa”, fiind întâmpinați de părintele Ioan Durac. Poveștile „bădiei“ Ion Creangă (1837-1889), născut într-o zi de 1 martie, și legendele mărțișorului au fost foarte bine primite de românii din Finlanda.

MĂRȚIȘOARE, CĂRȚI ȘI REVISTE ROMÂNEȘTI Constănțenii nu s-au dus în Finlanda cu mâna goală, ci și cu multe mărțișoare, din lut, realizate de către cursanții de la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”, și cu alte mici obiecte vestitoare ale primăverii, create de copiii din centrele DGASPC. Trupa „Arca” a făcut și o donație de carte din partea Bibliotecii Colorate, oferind pentru biblioteca Asociației Culturale Române din Helsinki revista „Datina” și ediția anastatică a volumului „Constanța pitorească. Cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908), de Ioan Adam, apărute sub egida Centrului „Teodor T. Burada”, precum și filmul „Constanța. A Dancing City” - regia Carmen Lidia Vidu, producător - Iulia Pană.

Citește și:

Copiii de la trupa de teatru Arca, mesagerii lui Moș Crăciun

Copii talentați a căror casă este centrul de plasament



12