Trei constănţeni au primit „Oscar”- ul Operelor Naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră

Trei constănţeni au primit „Oscar”- ul Operelor Naţionale

Cultură 10 Iunie 2013 / 00:00 978 accesări

Gala Premiilor Operelor Naţionale a inaugurat, sâmbătă, în Sala Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, un eveniment de înaltă ţinută artistică, care se doreşte a deveni tradiţie, la fel ca şi longeviva gală UNITER, cu care a fost comparată. Prima ediţie a evenimentului, în cadrul căruia au fost premiaţi cei mai buni artişti ai celor şase opere naţionale din ţară, a adus Constanţei trei distincţii valoroase: un premiu de excelenţă - Horaţiu Cherecheş, un premiu pentru întreaga activitate - Radu Ciorei şi un premiu pentru cel mai bun solist de balet - Adrian Mihaiu. Alţi trei artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” au fost nominalizaţi la trei categorii: baritonul Marius Eftimie - pentru debut, Eliza Maxim - pentru cea mai bună solistă de balet şi Gheorghe Stanciu - pentru cel mai bun dirijor.

ADRIAN MIHAIU, CEL MAI BUN SOLIST DE BALET Primul care a scăpat de presiunea de nedescris a emoţiilor a fost Adrian Mihaiu, cunoscut publicului constănţean, şi nu numai, pentru evoluţiile sale surprinzătoare din spectacolele de balet, care îl au în distribuţie.

Placheta şi trofeul, reprezentând o muză cu harpă în mână, i-au fost înmânate de maestrul coregraf Ştefan Bănică. Extrem de emoţionat, Adrian Mihaiu a spus: „Primirea acestui premiu este al doilea mare eveniment din viaţa mea, în acest an. Primul a fost când soţia mea mi-a dăruit cel mai frumos copil din lume. Pentru acest premiu vreau să le mulţumesc lui Horaţiu Cherecheş şi Monicăi Cherecheş, pentru tot ajutorul pe care mi l-au acordat în carieră, dar şi părinţilor mei, care m-au ajutat întru totul”, a spus Adrian Mihaiu.

HORAŢIU CHERECHEŞ, PREMIU DE EXCELENŢĂ „Are în spate mai bine de 25 de ani de carieră minunată, atât în România, cât şi în afara graniţelor ţării. La începutul anilor ’90, tinerii muzicieni şi coregrafi erau foarte puţini, de aceea ne ştiam foarte bine. Îmi aduc şi acum bine aminte, eram elevă la Liceul de Muzică din Bucureşti, şi că în acea perioadă, răsărea o stea a coregrafiei. Se numea Horaţiu Cherecheş”, a spus redactorul Radio România Cultural, Oltea Şerban-Pârâu, când a prezentat primul Premiu de Excelenţă al Galei. „Sunt foarte fericit că mă aflu aici, în mijlocul dumneavoastră. Este foarte greu să spun ceea ce simt. Ţin să îi mulţumesc soţiei mele, Monica Cherecheş, care a fost tot timpul lângă mine, dar şi conducerii Teatrului „Oleg Danovski”, care mi-a acordat toată încrederea”, a spus Horaţiu Cherecheş, pe scena teatrului ieşean. „Premiul pe care mi l-aţi oferit în această seară îl dedic unei personalităţi a dansului românesc, maestrului Oleg Danovski”, a conchis Horaţiu Cherecheş.

RADU CIOREI, PREMIU PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ Primul Premiu pentru întreaga activitate, acordat în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor Operelor Naţionale, i-a fost acordat tot unui constănţean, Radu Ciorei. A urcat pe scenă pentru a-i anunţa numele acestui „poet al baghetei” şi pentru a-i prezenta parcursul profesional directorul Companiei de Balet a TNOB „Oleg Danovski”, Betty Lux. „Poate că este puţin ciudat că, în urmă cu 13-15 ani, mai existau încă cronici cu „tânărul şi talentatul dirijor Radu Ciorei”. Au trecut totuşi 50 de ani de când am câştigat primii bani pe stat de plată la Teatrul de Operă din Cluj, în corul de copii al Şcolii de artă din Cluj (...) Chiar dacă este un premiu pentru întreaga activitate, sper ca această carieră să continue”, a spus Radu Ciorei. Dirijorul constănţean a amintit de nume reprezentative ale scenei lirice naţionale şi internaţionale cu care a avut privilegiul să lucreze, precum: Elena Cernei, David Ohanesian, Leontina Văduva, Maria Slătinaru-Nistor, Mioara Cortez.

Premiile de excelenţă şi pentru întreaga activitate au fost acordate la propunerea managerilor instituţiilor participante la gală.

Statuete de... Oscar

Supranumit „Oscar”-ul Operelor Naţionale, evenimentul a fost organizat de Opera Naţională Iaşi, în parteneriat cu Primăria municipiului şi Consiliul Judeţean Iaşi, sub egida Ministerului Culturii. Gala a fost prezentată de directorul Operei ieşene, Beatrice Rancea şi de tenorul Cosmin Marcovici.

Statuetele oferite în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor Operelor Naţionale - o muză cu o harpă în mână - sunt de mărimea celor înmânate la Gala Premiilor Oscar şi sunt confecţionate dintr-o răşină specială suflată în aur şi cupru. O astfel de statuetă a primit şi ministrul Culturii, Daniel Barbu, prezent la eveniment. Au mai fost premiaţi în cadrul Galei Operelor Naţionale, printre alte nume de valoare ale scenei naţionale şi internaţionale: regizorul Andrei Şerban, scenografa Doina Levintza, coregraful IonTugearu, sopranele Mioara Cortez şi Maria Slătinaru Nistor, dar şi baritonul Nicolae Herlea.



12