Trei membri noi primiți în Academia Oamenilor de Știință din România - Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei membri noi primiți în Academia Oamenilor de Știință din România - Constanța

Cultură 06 Aprilie 2015 / 00:00 2650 accesări

Pentru Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), anul 2015 este un important an aniversar, deoarece în urmă cu opt decenii, la 11 martie 1935, se puneau bazele Academiei de Științe din România, la inițiativa unui grup de savanți, 26 la număr, avându-l ca președinte ales pe prof. dr. C. Angelescu, membru  al Academiei Române.

14 MEMBRI, LA CONSTANȚA Filiala Constanța a AOSR, condusă de prof. univ. dr. Victor Ciupină - succesorul primului președinte, regretatul arheolog Adrian Rădulescu -, este una dintre cele mai vechi filiale ale AOSR. În prezent, ea numără 14 membri: opt titulari, doi membri onorifici, doi corespondenți și doi membri asociați. Dintre aceștia, trei au fost primiți recent în cadrul filialei Constanța a AOSR: prof. univ. dr. Sorin Rugină, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și prof. univ. dr. Marin Petrișor.

„La ultima ședință a Consiliului Științific al AOSR, care a avut loc pe 27 martie, la București, au fost primiți în Academie și validați în Adunarea Generală doi membri asociați și un membru onorific. Este vorba despre doi membri asociați: prof. univ. dr. Sorin Rugină - secția Științe medicale, care este și rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - secția Științe istorice și arheologice, precum și un membru onorific, prof. univ. dr. Marin Petrișor. De asemenea, au mai fost făcute două promovări în cadrul filialei: prof. univ. dr. Nicolae Dură, care a trecut de la poziția de membru corespondent la cea de membru titular, și prof. univ. dr. Dragomir Coprean, care a trecut de la poziția de membru asociat la cea de membru corespondent”, a spus președintele filialei Constanța a AOSR, prof. univ. dr. Victor Ciupină.

CONFERINȚĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ, PE 24 APRILIE Filiala de la mare a AOSR, formată din fizicieni, biologi, medici, istorici, biochimiști, filologi, reprezentanți ai științelor agricole și teologi, își desfășoară activitatea la Universitatea „Ovidius”, la Universitatea „Andrei Șaguna” și la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, unde au loc conferințe lunare, deschise publicului larg. O astfel de conferință, cu tema „Legislație europeană - Drepturile omului”, este programată pe 24 aprilie, de la ora 10.00, la Biblioteca Județeană și va fi susținută de prof. univ. dr. Nicolae Dură.

„Filiala Constanța devine din ce în ce mai activă în mediul cultural și științific al zonei de sud-est a României, dat fiind faptul că ea reprezintă județele Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Vrancea, Galați și Brăila. Săptămânal sunt programate ședințe ale filialei, iar cel puțin o dată pe lună este organizată o conferință, cu excepția lunilor iulie, august și septembrie. Tematica este diversă, la ședințe fiind invitați oameni de diverse profesii, în special din județul Constanța”, a precizat președintele filialei Constanța a AOSR, prof. univ. dr. Victor Ciupină.

De-a lungul timpului, Academia de Științe a României a avut o evoluție sinuoasă din cauza schimbărilor dictate de vreme. În 2007, ea a devenit prin lege Academie a Oamenilor de Știință din România, cu drepturi depline, și ordonator de credite, în același timp. În prezent, AOSR are opt filiale la București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Brașov, Târgoviște și Piatra Neamț. În activitatea ei, care se dorește a fi cu caracter cultural și științific în același timp, Academia se bazează pe aceste fililale.



12