Cea de-a VII-a ediţie a simpozionului internaţional „Femeia de etnie turcă din Balcani” a ajuns, ieri, la final, după ce timp de trei zile, începând de vineri, turcoaicele cu diplomă universitară din România, Turcia, Grecia şi Azerbaidjan s-au reunit la Constanţa, la hotelul Ten, sub egida Uniunii Democrate Turce din România, Comisia de Femei.
LEGĂTURI DE SUFLET „Astfel de întâlniri sunt importante şi trebuie continuate, pentru că întăresc relaţiile culturale dintre toate ţările din Balcani. Le mulţumesc organizatorilor, în special doamnei Melec Amet, coordonatoarea evenimentului, precum şi doamnei Ghiulten Abdula, iniţiatoarea acestui simpozion”, a spus Şenol Bal, fost deputat în Parlamentul de la Ankara.
„Chiar dacă trăim în ţări diferite şi ne întâlnim o dată la doi ani, între noi există o relaţie de suflet pe care o păstrăm în inimile noastre, deoarece, în orice colţ al lumii în care ne-am afla, suntem turci, suntem musulmani”, a spus şi Pervin Hayrulah, profesor din Grecia.
De asemenea, Tenzile Rustemhanili, doctor în Filosofie, din Azerbaidjan, a subliniat că „turcii din Balcani se află şi vor rămâne mereu în inima celor din Azerbaidjan, deoarece sunt la fel, aparţin aceluiaşi neam turcic”.
Lucrările simpozionului „Femeia turcă în Balcani” au fost deschise, vineri, de preşedintele Comisiei de Femei, Amet Melec, în prezenţa deputatului Iusein Ibram, a secretarului general Ervin Ibraim, a secretarului de stat Eniko Katalin Lacziko, din cadrul Departamentului pentru ReIaţii Interetnice, a subprefectului Anefi Ersun, a muftiului Muurat Iusuf şi a consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan.
EXPOZIŢII ŞI CARTE În cadrul simpozionului au fost vernisate expoziţia de pictură a tinerei artiste plastice Celin Ali, expoziţia de pictură pe sticlă „Motive ale artei turceşti, realizată de Abdula Angelica, şi o expoziţie reunind fotografii cu tema: „Femeia în viziunea pictorilor turci”. În programul simpozionului a fost inclusă şi lansarea cărţii profesorului turcolog Mustafa Ali Mehmet, „Pagini din istoria Turciei de la huni până în zilele noastre”.
Pe parcursul vizitei lor la Constanţa, delegaţiile de femei din Turcia, Grecia, Azerbaidjan şi România au vizitat sediile UDTR şi Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTMMR), dar şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, moscheea Carol I. De asemenea, ele au participat la o serbare câmpenească organizată de UDTTMR la Fântâniţa.