Cicero, cel mai mare orator și avocat al Imperiului Roman, spunea că, „între arme, legile (muzele) tac”. Reciproca este și ea valabilă și se aplică perfect, în zilele noastre, în cetatea Tomisului. Aici, în acest spațiu înțesat la tot pasul de vestigii arheologice, timp de trei zile, de vineri până duminică, armele tac, iar muzele vorbesc. Ele vorbesc despre o lume demult apusă, când pe aceste meleaguri trăiau dacii și romanii, când oamenii mâncau din blide din lut, făurite cu propriile mâini, când femeile scărmănau și torceau lâna afară sau lângă vatră, când țeseau și croiau pentru cei de-ai casei haine trainice, când legănau pruncii în brațele muncite, dar înnobilate de frumoase brățări spiralate și făceau, la foc iute sau domol, fierturi dătătoare de vlagă și de sănătate.
Un crâmpei de istorie, despre cum trăiau dacii și romanii odinioară, se desfășoară în fața ochilor, în aceste zile, în parcul Tăbăcărie, vizavi de Camera de Comerț, Industrie și Navigație Constanța. Aici, într-un loc strategic, la adăpostul copacilor, lângă lac, dacii și romanii și-au ridicat taberele.
PRUNCII MODELEAZĂ LUTUL, BĂRBAȚII MÂNUIESC ARMELE, IAR FEMEILE - FURCA DE TORS
Începând de vineri, în fața vizitatorilor se desfășoară un spectacol pitoresc. Nici nu știi la ce să te uiți prima dată, unde să zăbovești cu privirea. Aici un roman „îmblânzește” fierul înroșit în jarul întețit de foale, mai încolo, un orfevrier dac făurește bijuterii - brățări, mai ales -, iar lângă el, un dac tânăr modelează vase din lut. Alături, un prichindel frământă cu spor un boț de lut. „Dacă se adună pruncii, să-mi dai de veste, că vin să dau și eu o mână de ajutor”, spune un dac vajnic, cu barbă lungă și stufoasă, care pare mai priceput la a mânui armele decât la a modela lutul.
În jurul femeilor dace forfotesc fetițe dornice să învețe cum se țese la ghergef, cum se scarmănă lâna de oaie, cum se așază apoi pe furcă și cum se toarce, pentru ca apoi să se transforme în fir trainic tocmai bun de țesut.
După ce dansează, abia atingând pământul, cu vântul și soarele jucându-li-se printre plete, nimfele dace se odihnesc învățându-i pe copii să cânte la instrumente tradiționale: să bată cu mâinile în membrana subțire și translucidă a tamburinei, să tragă buhaiul de... coada din păr de cal sau să cânte din fluier.
Puțin mai încolo, în tabăra romanilor, un puber roman, cu gladius-ul la brâu, cântă duios din fluier, pe un trunchi de copac. Nu duce lipsă de admiratoare. Ele l-au ales să le acompanieze dansul amețitor. Puțin mai încolo, unii soldați romani joacă țintar, pe când alții își lustruiesc loricele sau verifică trăinicia legăturilor din piele, iar alții lucrează la atelierul de bătut monedă.
RITUALURI ANTICE DE NUNTĂ ȘI ARTA VINDECĂRII
Copiii - fie că sunt țânci de o șchioapă sau mai mari - nu se vor plictisi nicio secundă la Festivalul Antic Tomis: pot să picteze ceramică, să modeleze lut, să cânte, să țeasă, să vadă teatru de păpuși de inspirație antică (sâmbătă, de la ora 15.00). Ei sunt cei care, de fiecare dată, se lasă cu greu duși de acasă. Sunt așteptați să vină și în această sâmbătă, dar și duminică, între orele 10.00 și 15.00, respectiv 17.00 și 21.00, la atelierele de reconstituire istorică, mai bogate decât anul trecut, mai ales că, anul acesta, sunt prezentate, în premieră, ritualuri antice de nuntă și de inițiere în arta vindecării. Nu lipsesc nici demonstrațiile tactice și antrenamentele militare cu public.
Însă Festivalul Antic Tomis, care s-a deschis oficial, vineri seară, cu o paradă militară din Parcul Arheologic Constanța până în Piața Ovidiu, înseamnă mai mult. În această sâmbătă, de la ora 20.00, va avea loc o nouă paradă antică din piațeta Casino din Mamaia până în piațeta Perla. Închiderea oficială a festivalului este programată duminică, de la ora 15.00.
Serile „Antigonei”
Iubitorii teatrului antic aflați în stațiunea Mamaia vor putea urmări în cadrul festivalului, sâmbătă, de la ora 21.00, celebra tragedie „Antigona”, de Sofocle, spectacol realizat de conf. univ. dr. Daniela Hanţiu şi lect. univ. dr. Dana Trifan Enache, de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”. Spectacolul va fi reluat și pentru publicul din parcul Tăbăcărie, duminică, de la ora 20.00. Din distribuţie fac parte: Dana Cojan (Antigona), Mirabela Moroşanu (Ismena), Emanuel Cristoiu (Creon), Ionuţ Dulgheriu (Hemon), Andu Axente (Tiresiais), Clara Ghiuvelichian (Euridice), Alex Florea (Paznicul), Sorin Frăţilă (Un crainic), Menadele lui Dionysos (Laura Buric, Diana Orezeanu, Iuliana Gorovei - anul III, Diana Maria Vieriu - anul II şi Makri Spiridoula Andriana - anul I), iar Corifeul va fi Mircea Rotaru - anul II. Mişcarea scenică este realizată de Stela Cocârlea. Scenariu adaptat: conf. univ. dr. Daniela Hanţiu. Consilier artistic: Alina Cristea.