Trofeul „Dan Moisescu” a ajuns la Bistrița-Năsăud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cânt, dans și voie bună la Topalu

Trofeul „Dan Moisescu” a ajuns la Bistrița-Năsăud

Cultură 13 Octombrie 2014 / 00:00 1782 accesări

Tineri din toate zonele țării, care au în comun dragostea pentru tradițiile autentice, au lăsat la o parte preocupările cotidiene și hainele generației lor și s-au îmbrăcat în straie populare scoase din lăzile de zestre ale bunicilor, reunindu-se, în weekend, în comuna Topalu. Ei au adus pe scena căminului cultural din localitatea constănțeană, spre bucuria topălenilor, un crâmpei din satul tradițional românesc: cântec, dans și voie bună. Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, organizat după un an de „tăcere”, și-a desemnat, vineri seară, câștigătorii.

În deschiderea galei laureaților, prezentată de vedeta Neptun TV Gabriela Bădilă și realizatorul Radio România „Antena Satelor”, Dan Voicu, pe scenă a urcat ansamblul Mugurelul din Topalu, al cărui moment artistic l-a încântat pe senatorul PSD Nicolae Moga, prezent în public. „Vin de fiecare dată cu mare plăcere la Topalu. Din nefericire, vin mai rar, deoarece nu am timpul necesar, dar, de câte ori ajung, aici găsesc bucuria și sufletul drag al topălenilor, care mă primesc cu mare drag. Vin pentru bucuria de a vedea acești minunați copii, bogăția comunei Topalu”, a spus senatorul Nicolae Moga.

DISTINCȚII SPECIALE Apoi, cei 21 de concurenți înscriși, anul acesta, în competiție au fost invitați pe scenă pentru a primi flori și diplome de participare. După aceea, pe scenă au urcat câștigătorii premiilor speciale. Neptun TV a oferit un premiu special lui Ionuț Cuclea din Valu lui Traian, iar Radio „Antena Satelor” a acordat un premiu special lui Robert Nicolae Preda, din Prahova. Premiul oferit de Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” a ajuns la Florin Mihalache din Caraș-Severin, iar premiul acordat de Consiliul Local Topalu i-a fost oferit Mariei Cristina Farcaș, din Mureș. Au mai primit premii speciale: dobrogencele Ancuța Gălățeanu, din Niculițel, și Mădălina Tincu, din Vulturu, Georgiana Supuran din Sălaj, Romina Mihaela Rad, tot din Sălaj, Bianca Ștefania Croitoru din Gorj, Ionuț Cocoș din Ialomița și Adina Băieșu din Bistrița-Năsăud.

MARILE PREMII După aceea, a urmat momentul mult-așteptat: acordarea marilor premii. Astfel, Premiul al III-lea a ajuns la Cristian Tomoni din Lugoj, iar Premiul al II-lea i-a fost oferit sibiencei Ioana Bogdan. Cea mai importantă distincție a festivalului, Premiul I, i-a fost oferită Cristinei Bugnar din Bistrița-Năsăud. Din păcate, tânăra care a impresionat juriul nu a fost prezentă la festivitate, ea participând la un alt eveniment, pentru a promova cântul românesc.

„Vreau să mulțumesc profesorilor și îndrumătorilor acestor copii extraordinari și, nu ultimul rând, părinților lor, deoarece cred și investesc în promovarea valorilor și a cântecului popular românesc”, a spus vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța (CJC), Cristinel Dragomir, căruia i-a revenit onoarea de a anunța Premiul I al festivalului.

În sala căminului cultural s-au aflat și alți oaspeți importanți: vicepreședintele Cristian Darie, dar și primari și viceprimari din Hârșova, Horia, Seimeni, Negru Vodă și Gârliciu. Printre aceștia s-a numărat și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju

JURIUL Câștigătorii ediției 2014 a Festivalului „Dan Moisescu” au fost stabiliți de un juriu prezidat de etnomuzicologul Eugenia Florea și format din: directorul Muzeului de Artă Populară, consilierul județean dr. Maria Magiru, directorul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Doina Voivozeanu, profesoara de pian Silvia Țigmeanu, interpreta de muzică populară Elena Ionescu-Cojocaru, consilierul județean Atanasie Teodorescu și gazda manifestării, primarul Gheorghe Murat. „La Topalu au venit anul acesta, prin preselecție, 21 de concurenți din întreaga țară. Acest festival este o rampă de lansare. Oamenii primesc acest festival ca pe o mare sărbătoare, deoarece aici, pe malul Dunării, există o comunitate care iubește muzica și costumul popular”, a spus primarul Gheorghe Murat.

Festivalul „Dan Moisescu” a fost organizat de Consiliul Județean Constanța, Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Consiliul Local și Primăria Topalu.

„DONAŢIILE MUZEALE, ÎN PERICOL?” Festivalul „Dan Moisescu” este una dintre cele trei mari atracții culturale ale comunei Topalu, alături de cetatea Capidava și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”. Acesta din urmă, format pe baza donației și la dorința expresă a doctorului Gheorghe Vintilă, se află în pericol de a se închide, în urma solicitării moștenitorului doctorului Vintilă, Mario Vintilă. Această problemă va constitui tema unei conferințe care se va desfășura, pe 23 octombrie, la Topalu: „Donaţiile muzeale, în pericol?“. La eveniment vor participa muzeografi, istorici de artă, reprezentanţi ai ministerului şi directori de muzee din ţară.



12