Sistemele de apărare antirachetă din Siria au hărţuit, luni, avioane de război ale Turciei, a anunţat armata turcă, marţi, adăugând că unităţile sale au dat răspunsul necesar, fără a oferi alte detalii, relatează Reuters. Astfel de incidente se întâmplă aproape zilnic în apropierea frontierei de 900 de kilometri dintre Turcia şi Siria, alimentând tensiunile şi alarmând NATO, din care Turcia face parte. La 5 octombrie, armata turcă a anunţat că două avioane turceşti de tip F-16 au fost hărţuite de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria, la o zi după ce un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian turc. Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un ”protest puternic”. Ankara a cerut totodată Moscovei să evite o repetare a acestui incident şi a subliniat că, ”altfel, Federaţia Rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit care ar putea avea loc”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat atunci ”încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti”. ”Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică”, a subliniat Stoltenberg, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina. ”Acţiunile Rusiei în Siria, unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar, potrivit ţărilor occidentale, vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a avertizat el.
KURZI UCIȘI Armata turcă a anunțat marți uciderea a 12 membri ai aripii armate a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), într-o operațiune aeriană purtată cu o zi în urmă, la Yuksekova, în sud-estul țării, lângă frontiera cu Irakul. În aceeași operațiune a fost distrus un depozit de armament. La rândul său, PKK a anunțat că își menține angajamentul anunțat sâmbătă de a îngheța acțiunile militare împotriva Turciei, dacă nu vor avea loc provocări din partea Ankarei. Turcia a anunțat că a întreprins o serie de raiduri aeriene împotriva PKK, atât pe teritoriul țării, cât și în nordul Irakului, unde organizația kurdă deține baze. Decizia PKK de a opri atacurile armate a fost anunțată chiar în ziua în care doi atentatori sinucigași au ucis 97 de persoane la un miting pro-kurd la Ankara. Autoritățile turce consideră gruparea jihadistă Statul Islamic ca fiind principalul suspect în cazul dublului atentat sinucigaș.
UPDATE:
Turcia a avertizat, marţi, SUA şi Rusia că nu va tolera progrese teritoriale ale miliţiilor kurde în apropierea frontierelor sale cu regiuni din nord-vestul Siriei, afirmă doi oficiali turci citaţi de Reuters. ”Poziţia noastră este clară şi nu considerăm că este o situaţie de glumă”, a declarat un oficial turc, referindu-se la posibilitatea ca miliţiile kurde să traverseze Eufratul pentru a extinde controlul de-a lungul frontierei cu Turcia, în Kurdistanul irakian. Turcia se teme de avansul miliţiilor kurde (YPG) de-a lungul frontierei sale de 900 de kilometri cu Irakul. Însă miliţiile YPG, susţinute de SUA, sunt o forţă puternică în combaterea reţelei teroriste Stat Islamic. ”În ultima vreme, PYD s-a apropiat atât de SUA, cât şi de Rusia. Noi considerăm PYD un grup terorist şi le cerem tuturor ţărilor să analizeze consecinţele cooperării”, a explicat alt oficial turc.
Citește și:
NATO în alertă. Avioanele turce au fost hărțuite
Statul Islamic, principalul suspect în atentatele din Ankara
"Celule clandestine" din aparatul de stat turc ar putea fi implicate în atentatul din Ankara
95 de morți și 246 de răniți la Ankara, într-un dublu atentat cu bombe cu TNT