Turcii votează în cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcii votează în cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an

Externe 01 Noiembrie 2015 / 16:45 715 accesări

Cetăţenii turci votează duminică în cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, pe fondul deteriorării securităţii, în timp ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ) speră să obţină suficiente mandate pentru a guverna singur, relatează DPA.

Primele secţii de votare s-au deschis în estul ţării, la ora locală 7.00, potrivit agenţiei Anadolu, iar celelalte secţii s-au deschis o oră mai târziu. La alegerile parlamentare precedente, în iunie, AKP nu a reuşit să obţină majoritatea mandatelor, pentru prima dată de la sosirea sa la putere, în 2002. După scurte negocieri pentru formarea unei coaliţii, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, un fondator al partidului AKP provenit din mişcarea islamistă, a convocat noi alegeri. Sondajele sugerează că AKP îşi va îmbunătăţi rezultatele din iunie, când a obţinut 258 de mandate, dar este neclar dacă partidul va avea 276 de parlamentari, numărul necesar pentru a controla mai mult de jumătate din Legislativ. Rata de participare ar urma să fie foarte ridicată.

Securitatea în Turcia s-a înrăutăţit de la ultimele alegeri. Ţara s-a confruntat cu atacuri sinucigaşe comise de gruparea Stat Islamic, inclusiv un dublu atentat în capitala Ankara, în octombrie, soldat cu 102 morţi. Între timp, conflictul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, considerat organizaţie teroristă) s-a reluat, după ce un armistiţiu vechi de doi ani a fost încălcat, ceea ce a dus la sute de morţi, în special în regiunea majoritar kurdă din sud-estul ţării. Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) a candidat pentru prima dată la alegerile din iunie şi a reuşit să treacă pragul de 10% şi să intre în Parlament, o premieră în istoria Turciei. Această performanţă este considerată în mare parte responsabilă de eşecul AKP de a obţine majoritatea, astfel că animozitatea între cele două formaţiuni este mare. HDP, un partid de stânga, ar urma să intre din nou în Parlament, alături de principala formațiune de opoziţie, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stânga), şi de Partidul Mişcării Naţionale (MHP, de extremă-dreapta). Dacă AKP reuşeşte să obţină rezultatul dorit, va fi un succes pentru Erdogan, care vrea să-şi consolideze controlul asupra ţării cu aproximativ 80 de milioane de locuitori.

În zilele dinaintea alegerilor au avut loc operaţiuni împotriva presei care critică guvernarea, generând îngrijorările organizaţiilor pentru drepturile omului. Campania s-a concentrat pe problemele economice şi locurile de muncă, AKP subliniind proiectele majore de dezvoltare pe care le-a lansat în cei 13 ani la putere. Lira a crescut în faţa euro şi a dolarului în ultimele luni.

Citește și:

Alegeri legislative în Turcia

Poliţia turcă a luat cu asalt birourile unui grup de presă de opoziţie

Ministrul turc de Interne, anchetat pentru neglijență în legătură cu atentatul de la Ankara

Turcia confirmă identitatea unuia dintre atentatorii de la Ankara

Patru militari turci și 20 de rebeli kurzi au murit în confruntări violente

Statul Islamic, principalul suspect în atentatele din Ankara

95 de morți și 246 de răniți la Ankara, într-un dublu atentat cu bombe cu TNT

Taguri articol


12