Cetăţenii americani ar putea avea nevoie de vize pentru a pătrunde pe teritoriul Uniunii Europene (UE), dacă Statele Unite avansează cu planul de a înăspri regulile pentru cetăţenii din statele UE care fac parte din Programul Visa Waiver (Programul de Scutire de Vize), relatează EUObserver. Acest avertisment a fost lansat luni în Statele Unite, de douăzeci şi opt ambasadori ai ţărilor UE, după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat, marţea trecută, o măsură ce ar spori controlul asupra călătorilor care provin din ţările ce fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriştii să pătrundă pe teritoriul american. Pachetul legislativ american ar putea atrage după sine măsuri legale reciproce, a declarat diplomatul UE în Statele Unite, David O'Sullivan, în numele celor 28 de ambasadori. O'Sullivan a spus că asemenea măsuri ar afecta cel mai probabil călătoriile legale ale oamenilor de afaceri, jurnaliştilor, lucrătorilor din domeniul medical şi umanitar. "Verificări biometrice obligatorii la portul de origine ar reprezenta introducerea de facto a unui regim de viză; o asemenea acţiune generală împotriva a peste 13 milioane de cetăţeni europeni care călătoresc spre Statele Unite ar fi contraproductivă, ar atrage după sine măsuri legale reciproce şi nu ar face nimic pentru a consolida securitatea, în schimb, va afecta economiile de ambele părţi ale Oceanului Atlantic", a scris el.
Proiectul de lege american ar interzice cetăţenilor UE să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite fără viză dacă au vizitat Irakul, Siria sau Sudanul mai târziu de luna martie 2011. Aceste state sunt considerate puncte de atracţie pentru "luptătorii străini" - musulmani radicalizaţi din Europa. În conformitate cu acesta, Departamentul american pentru Securitate Internă poate suspenda unele ţări din lista celor scutite de vize, dacă sunt considerate că prezintă risc de securitate. "Vrem să ne asigurăm că teroriştii nu vin în Statele Unite", a declarat pentru „USA Today“ şeful majorităţii republicane, Kevin McCarthy.
Proiectul de lege, care a trecut de Camera inferioară a Congresului cu 407 voturi „pentru“ şi 19 „împotrivă“, trebuie aprobat de Senat şi semnat de preşedintele american, Barack Obama. SUA includ în programul lor de scutire de vize toate statele membre UE, cu excepţia Poloniei, României, Bulgariei, Ciprului şi Croaţiei.