UE vrea să retrimită în Turcia toţi refugiaţii care nu sunt sirieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE vrea să retrimită în Turcia toţi refugiaţii care nu sunt sirieni

Externe 07 Martie 2016 / 19:34 488 accesări

Liderii statelor UE s-au întâlnit, luni, la Bruxelles, pentru a analiza acordul stabilit cu Turcia la finalul anului trecut în privinţa reducerii numărului de imigranţi din Europa. Turcia a acceptat, în schimbul a trei milioane de euro, să reţină imigranţii din ţară, unde se află deja peste două milioane. Cei mai mulţi care ajung în Grecia, principala poartă de intrare în UE, provin din Turcia, unde ajung după ce traversează Mediterana. Dar numărul de imigranţi a înregistrat scăderi prea mici în ultimele luni, ceea ce a impus reevaluarea înţelegerii încheiate cu Turcia.

”UE aşteaptă de la Turcia să reprimească toţi refugiaţii care nu sunt sirieni şi să facă totul pentru a opri plecarea migranţilor sirieni de pe coastele turce. Acest lucru nu este însă suficient. Într-un final, dorim ca valul de refugiaţi sirieni care pleacă de pe coastele turce să fie zero. Vom vedea ce măsuri pot fi luate în acest sens”, a subliniat, luni, premierul olandez, Mark Rutte, la sosirea la summit. Rutte s-a declarat ”optimist moderat” când a fost întrebat despre concesiile pe care Turcia le-ar putea face UE. UE are nevoie disperată de cooperarea Ankarei pentru reducerea numărului unor noi sosiri pe coastele Greciei, care vor crește odată cu îmbunătăţirea vremii. Europenii speră ca Ankara să pună în aplicare din iunie, aşa cum a promis, un acord de readmisie a tuturor migranţilor economici şi a tuturor solicitanţilor de azil refuzaţi în Europa şi care au sosit pe continent din Turcia, care urmează, la rândul ei, să-i trimită în ţările de origine. Aceste exigenţe prezentate de Mark Rutte, care îi privesc pe eventuali solicitanţi de azil irakieni, eritreeni sau afgani, provoacă rezerve unor ONG-uri şi ONU în ceea ce priveşte legalitatea lor în baza dreptului internaţional.

Cele 28 de state UE au convenit, duminică, în privinţa închiderii rutei balcanice în cazul imigranţilor clandestini, promiţând să ofere sprijin maxim Greciei în gestionarea crizei, anunţă ”Le Figaro”, citând un document prezentat luni la summitul UE - Turcia. ”UE va susţine Grecia în acest moment dificil şi va face maximul posibil pentru a ajuta statul să gestioneze situaţia”, se precizează în documentul agreat de cele 28 de state UE. În Grecia, care ar putea să se confrunte cu o criză umanitară majoră, după cum au avertizat oficialii eleni, se află zeci de mii de imigranţi blocaţi, care nu pot trece frontiera pentru a ajunge în Macedonia, care a impus restricţii, în încercarea de a reduce fluxul lor. Peste 131.000 de imigranţi au sosit în Europa în primele două luni ale anului, mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, potrivit ONU.

Citește și:

Cancelarul Austriei a solicitat Germaniei să impună cote maxime pentru refugiați

Imigranți înecați în largul Turciei

Circa 13.000 de refugiaţi vor să treacă granița Greciei cu Macedonia

Macedonia a introdus restricții suplimentare la frontiera cu Grecia

Angela Merkel, apel la europeni să respecte angajamentele cu privire la refugiați

Austria nu va participa la sistemul de distribuire a refugiaților propus de UE

Francezii nu vor ca țara lor să primească refugiați

Legislație înăsprită în Slovenia privind dreptul de azil

Taguri articol


12