Documente confidențiale ale NSA, dezvăluite de WikiLeaks, arată că ultimii trei preşedinţi ai Franţei, François Hollande, Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac, precum şi numeroşi miniştri, funcţionari de rang înalt, deputaţi sau diplomaţi francezi au fost interceptaţi în beneficiul SUA. Potrivit Mediapart şi ”Libération”, documentele strict confidenţiale obţinute de WikiLeaks relevă interceptări privind chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice. Aceste interceptări au fost efectuate cel puţin în perioada 2006-2012. În afară de ultimii trei preşedinţi ai Franţei, au mai fost spionaţi fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici şi fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont. De asemenea, NSA (Agenţia americană pentru Securitatea Naţională) avea, potrivit unui document redactat în perioada preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ţinte ale sale, între care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée, Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bernard Valero, sau ministrul pentru Comerţ Extern, Pierre Lellouche.
WikiLeaks citează un raport din 22 mai 2012 al NSA, care se referă la o conversaţie avută cu patru zile mai devreme de preşedintele recent ales, François Hollande, cu premierul francez de la acea vreme, Jean-Marc Ayrault. În cursul acestei conversaţii, Hollande îi exprima lui Ayrault dorinţa sa de a organiza consultări secrete cu opoziţia germană privind eventualitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, un subiect de actualitate.
Parisul a convocat-o ieri pe ambasadoarea americană Jane Hartley la sediul Ministerului de Externe. Casa Albă a asigurat, marţi seara, că nu a vizat comunicaţiile preşedintelui Hollande. ”La modul general, nu desfăşurăm operaţiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate naţională specific. Acest lucru se aplică cetăţenilor obişnuiţi, dar şi liderilor mondiali”, a precizat Casa Albă.