Așa cum menționam și în articolul precedent, din ediția din 21 februarie a cotidianului „Telegraf”, regretatul semiotician, filosof și scriitor Umberto Eco (5 ianuarie 1932 - 19 februarie 2016), care va fi condus pe ultimul drum marți, la Milano, a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța încă din iunie 1996. A fost și rămâne una dintre cele mai importante personalități care fac parte din galeria impresionantă a celor care, de-a lungul timpului, au primit înaltul titlu academic oferit de universitatea tomitană. În presa vremii, momentul din 10 iunie 1996 era consemnat ca fiind „evenimentul anului”. Umberto Eco a venit la Constanța la inițiativa prof. univ. dr. Marin Mincu, decan al Facultății de Litere, la acea vreme. De altfel, multe dintre volumele semnate de celebrul autor al „Operei deschise” au fost traduse în limba română de constănțeanca Ștefania Mincu. Printre aceste cărți, majoritatea apărute la editura ieșeană Polirom, se numără: „Pendulul lui Foucault”, „Baudolino”, „Kant și ornitorincul”, „Apocaliptici și integrați. Comunicații de masă și teorii ale culturii de masă”, „Misterioasa flacără a reginei Loana”, „Insula din ziua de ieri”, „Cum ne construim dușmanul”, „Cimitirul din Praga”, „Șase plimbări prin pădurea narativă” și „Numărul zero”.
Înmormântarea acestui om de cultură care a dat un plus de valoare Universității „Ovidius”, prin acceptarea titlului de Doctor Honoris Causa, va avea loc marți, la Milano, la castelul Sforzesco, un edificiu din secolul al XV-lea, pe care Umberto Eco îl vedea de la fereastra casei sale. Va fi doar o ceremonie laică, nu și una religioasă.
„Dorinţa lui Umberto Eco privind funeraliile laice era în concordanţă cu viaţa sa, care a fost profund laică”, a spus coordonatorul editorial al scriitorului, Mario Andreose.
Ultima carte a lui Umberto Eco va apărea vineri
Ultima carte a lui Umberto Eco va apărea vineri în Italia, a semnalat editura "La Nave di Teseo", informează AFP. "Pape Satan Aleppe. Cronache di una societa liquida" este un eseu ce reunește texte publicate începând din 2000 în săptămânalul italian L'Espresso, la care colabora scriitorul filozof și lingvist.Titlul reia cuvinte care deschid cântul VII din "Infernul", din Divina Comedie, de Dante Alighieri. Sensul, foarte misterios, a dat naștere unei mulțimi de interpretări, dar pentru Umberto Eco formularea este "suficient de "lichidă" pentru a caracteriza confuzia din vremea noastră".
Inițial, această carte urma să fie publicată în luna mai, dar decesul autorului a grăbit apariția ei.
Citește și:
Umberto Eco a plecat... „În căutarea limbii perfecte“
A murit filosoful și scriitorul italian Umberto Eco