Sonda spaţială americană Cassini va survola miercuri, de la mică înălţime, Enceladus, unul dintre sateliţii naturali ai planetei Saturn, informează bbc.com.
Această sondă operată de NASA va pluti la aproximativ 50 de kilometri deasupra acelui satelit acoperit de gheaţă şi va încerca să analizeze compoziţia chimică a jeturilor de apă care sunt propulsate în spaţiu, provenind din anumite regiuni aflate în apropiere de polul sudic al lui Enceladus.Enceladus a stat la baza unor descoperiri majore făcute de oamenii de ştiinţă în ultimii ani şi este considerat unul dintre cele mai "promiţătoare" corpuri cereşti din Sistemul Solar prin prisma şanselor cercetătorilor de a descoperi forme de viaţă în afara Terrei.Potrivit savanţilor americani, Enceladus are un ocean lichid sub crusta de gheaţă care îi acoperă suprafaţa.Condiţiile existente pe acest corp ceresc pe care s-a detectat apă lichidă ar putea fi suficiente pentru a întreţine viaţa microbiană.
"Miercuri, vom pătrunde şi mai adânc în acele coloane magnifice de la polul sud, sonda va trece mai aproape ca niciodată de ele. Şi vom colecta cele mai bune probe pe care le vom fi recoltat dintr-un ocean aflat pe un alt corp ceresc decât Terra".Precedentele măsurători şi analize realizate de instrumentele prezente la bordul sondei Cassini au identificat deja prezenţa unor săruri şi materiale organice în jeturile de apă emise de Enceladus.
În 2016, sonda Cassini va începe o serie de manevre de repoziţionare, pentru a se plasa pe o orbită înaltă, aflată în interiorul misterioaselor inele din jurul planetei Saturn.
Apoi, în 2017, după epuizarea carburantului, cercetătorii de la NASA vor lansa comenzile finale, prin intermediul cărora sonda va plonja în atmosfera saturniană, unde va fi distrusă.