Un turn de apărare în formă de potcoavă, descoperit la Capidava

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Surprize” pentru arheologi

Un turn de apărare în formă de potcoavă, descoperit la Capidava

Eveniment 03 Septembrie 2015 / 00:00 2156 accesări

La Capidava, frumoasa cetate de pe malul drept și stâncos al Dunării, ridicată în timpul împăratului Traian, se lucrează de zor, în cadrul unui amplu proiect cu finanțare europeană, care trebuie să fie finalizat până pe 31 decembrie.

Vechiul castru roman, „răscolit” de pasionații de antichități și de arheologi încă de la sfârșitul veacului al XIX-lea, continuă să-i surprindă pe cercetători și acum, la început de secol XXI. Recent, arheologii au făcut o descoperire surprinzătoare: scoaterea la iveală a unui turn de apărare în formă de potcoavă, despre existența căruia nu se știa nimic. „În cadrul cercetărilor de la cetate, au apărut lucruri noi: un turn în formă de potcoavă, despre care nu știam că există și care datează din vremea împăraților Dioclețian și Constantin cel Mare, de la sfârșitul secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea”, a spus coordonatorul săpăturilor de la Capidava, arheologul Ioan Carol Opriș.

 „Noutăți” au fost identificate și la turnul de la poarta de sud a cetății, unde s-au observat faze mai vechi și succesive de construcție, datate din secolul al II-lea până în secolul al VI-lea. Între cele două turnuri de apărare se află o distanță de aproximativ 20 de metri.

            Aceste descoperiri se adaugă celor „obișnuite” pentru arheologi: scoatere la suprafață a unor obiecte de uz cotidian situate în cadrul complexelor de locuire din incinta cetății. De asemenea, extra-muros s-au făcut cercetări la necropola romană, fiind identificate și morminte din secolul al X-lea, printre care s-au găsit și două gropi din epoca bronzului, vechi de aproximativ 3.200 de ani.

            Lucrările arheologice la cetatea Capidava vor continua până la sfârșitul anului.

            PUNCT DE INFORMARE TURISTICĂ ȘI ILUMINARE NOCTURNĂ LA CETATE Proiectul în cadrul căruia se desfășoară cercetările se numește „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” și este implementat în perioada 1 august 2013 - 31 decembrie 2015.

            Obiectivele specifice ale acestui proiect cu o valoare de 74.236.949 lei, din care contribuția Consiliului Județean Constanța este de 14.979.787 lei, sunt: restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea sitului arheologic „Cetatea Capidava”, punerea sa în valoare prin conceperea unor trasee de vizitare, înființarea unui punct de informare turistică, unui drum de acces spre cetate și unor platforme carosabile, realizarea unei zone de parcare și a unor alei pietonale de acces. De asemenea, întregul ansamblu va fi iluminat în timpul nopții.



Ştiri recomandate

12