UNITER deplânge moartea Elenei Negreanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UNITER deplânge moartea Elenei Negreanu

Cultură 28 Ianuarie 2016 / 17:35 5876 accesări

Templul muzei Thalia este din nou în doliu, odată cu trecerea la cele veșnice a regizoarei și actriței Elena Negreanu (13 februarie 1918 - 26 ianuarie 2016). Artista a murit miercuri, cu aproximativ două săptămâni înainte de a împlini 98 de ani. După ce Teatrul Naţional Radiofonic a anunțat trista veste, evocând această „personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare fineţe a expresiei radiofonice, dascăl competent şi intelectual de autentică vocaţie”, Uniunea Teatrală din România (UNITER) deplânge, la rândul său, moartea decanei de vârstă a teatrului românesc.

„A plecat dintre noi Elena Negreanu, regizoarea de mare talent a teatrului la microfon, actriţa şi profesoara de actorie care a modelat carierele marilor actori ai teatrului şi filmului românesc. Era de părere că şi generaţia tânără e un izvor de talent, a crezut mereu în puterea de a modela talentul actoricesc, dovadă că, la 93 de ani, încă mai dădea meditaţii”, se arată într-un comunicat al UNITER.

L-A DESCOPERIT ȘI ÎNCURAJAT PE FLORIN PIERSIC Elena Negreanu este și cea care l-a descoperit și l-a încurajat pe actorul Florin Piersic, influențându-i întreaga carieră.

În 1945, Elena Negreanu a fost angajată drept crainică la Radiodifuziunea Română, iar doi ani mai târziu, în 1947, a devenit, prin concurs, actriţă la Teatrul Naţional. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, s-a dedicat și catedrei, devenind conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Din anul 1956, Elena Negreanu a optat pentru activitatea de regizor artistic în redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române, unde a montat numeroase spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană, naţională şi universală.

Elena Negreanu a regizat și pelicula satirică „Gelozia bat-o vina” (1954), cu Florin Scărlătescu și Tatiana Iekel. A jucat și în lungmetrajul „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu.

TEATRU RADIOFONIC IN MEMORIAM În memoria sa, Societatea Română de Radiodifuziune va difuza următoarele spectacole: „Candida”, de George Bernard Shaw - joi, de la ora 0.30, la Radio România Cultural, „Fiul preşedintelui”, de Eva Curie - 7 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, şi „Neînţelegerea”, de Albert Camus - 11 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, şi, în reluare, pe 13 februarie, de la ora 13.30, la Radio România Internaţional.

Citește și:

S-a stins Silvia Kerim

A murit actorul român care a jucat cu Andy Garcia în „Modigliani”

S-a stins actrița Melania Ursu

Actorul George Alexandru va fi înmormântat luni

Teatrul Mic în doliu: a murit actorul Sorin Medeleni, la vârsta de 63 de ani

Taguri articol


12