UNITER premiază excelența

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe 25 mai

UNITER premiază excelența

Cultură 20 Martie 2015 / 00:00 1941 accesări

Una dintre cele mai așteptate manifestări culturale ale primăverii, Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), va premia excelența în arta dramatică, pe 25 mai. Anul acesta, gala, ajunsă la cea de-a 23-a ediție, se va desfășura în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Evenimentul va fi transmis în direct de Televiziunea Română, însă, până în prezent, ora începerii galei nu a fost stabilită.   

            ÎN SEMN DE PREȚUIRE Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa de luni, Senatul UNITER a stabilit să acorde Premiul de Excelență lui Peter Brook, ca un omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc. De asemenea, actorii Vladimir Jurăscu și Mihaela Arsenescu Werner vor primi premii pentru întreaga activitate. Pe lista premianților se mai află regizorul Alexander Hausvater, scenografa Clara Labancz și Mira Iosif, pentru critică și istorie teatrală. Un premiu special va fi acordat Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, pentru Galele Absolvenţilor.

            CELE MAI BUNE SPECTACOLE „Lupta” pentru premiul pentru Cel mai bun spectacol se va da între instituțiile din Capitală. Astfel, pe lista nominalizărilor se află „De vânzare / For Sale”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, montat la Teatrul „Odeon”, „Mobilă şi durere”, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, pus în scenă la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Şerban, de la Teatrul „Bulandra”. Victor Ioan Frunză și Andrei Şerban vor intra și în cursa pentru Cel mai bun regizor, alături de Radu Nica, cel care a pus în scenă spectacolul „Incendii”, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara.

            Cel mai bun scenograf va fi ales dintre Andrada Chiriac (spectacolul „Cerere în căsătorie” - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi), Adriana Grand („Mobilă şi durere”) și Iuliana Vîlsan („Omul cel bun din Seciuan”).

            CEI MAI BUNI ACTORI Sunt nominalizați la categoria Cel mai bun actor în rol principal: Vlad Ivanov, pentru rolurile din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Sorin Leoveanu, pentru rolul Hitler din spectacolul „Mein Kampf” al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, și Adrian Nicolae, pentru rolul Gore din spectacolul „Mobilă şi durere”. „Lupta” pentru Cea mai bună actriţă în rol principal se va da între Alexandra Fasolă, pentru rolul din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, Anca Hanu, pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc”, de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, și Daniela Török pentru rolul Sally Bowles din spectacolul „Cabaret” de la Teatrul German de Stat Timişoara.

            Cel mai bun actor în rol secundar va fi ales dintre artiștii: Mihai Călin, interpretul lui Caliban din spectacolul „Furtuna”, de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Andrei Huţuleac, care este Urechiatu' din spectacolul „Mobilă şi durere”, și Georg Peetz pentru rolul Conférencier din spectacolul „Cabaret” de la Teatrul German de Stat Timişoara.  În competiția pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar au intrat: Ana Ciontea, pentru rolul Mama din spectacolul „Numele” de la Teatrul Foarte Mic Bucureşti, Ana Covalciuc, pentru Proprietăreasa din „Omul cel bun din Seciuan” de la „Bulandra”, și Katalin Berekméri, pentru spectacolul „Castingul Dracului”, de la Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania „Tompa Miklós”.

            SUPERLATIVELE DE LA RADIO ȘI TV „Fantomele din Canterville”, după Oscar Wilde (scenariul şi regia artistică: Ilinca Stihi), „Henric al V-lea” de William Shakespeare (adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer) și „Metamorfoza”, după Franz Kafka (scenariul şi regia artistică Ion Andrei Puican), sunt nominalizate la secțiunea Teatru radiofonic. În cursa pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic intră: „Roman teatral (Însemnările unui nebun)”, după Mihail Bulgakov (dramatizare, adaptare şi regie Vitalie Lupaşcu), „Vinovatul”, după Ion Băieşu (scenariul şi regia Ion Gostin), și „Zi că-ţi place!”, după Valentin Nicolau (adaptare şi regie Cornel Mihalache).

            La secțiunea Critică teatrală au fost nominalizați: Claudiu Groza, Doru Mareş și Ion Parhon.



12