Universitatea ”Ovidius” va deschide o secție de religie islamică?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a inaugurat Lectoratul de Limbă, civilizație și cultură turcă

Universitatea ”Ovidius” va deschide o secție de religie islamică?

Educație 26 Octombrie 2015 / 11:16 2465 accesări

Ambasadorul Republicii Turcia in Romania, Osman Koray Ertas

Ambasadorul Republicii Turcia in Romania, Osman Koray Ertas

Decanul Facultatii de Litere, conf. univ. dr. Cristina Tamas

Decanul Facultatii de Litere, conf. univ. dr. Cristina Tamas

Rectorul Universtitatii Ovidius Constanta, prof. univ. dr. Sorin Rugina

Rectorul Universtitatii Ovidius Constanta, prof. univ. dr. Sorin Rugina

Secretarul de stat pentru Relații Interetnice Aledin Amet

Secretarul de stat pentru Relații Interetnice Aledin Amet

Tinerii care fac parte din comunitatea turcă din Dobrogea au din acest an posibilitatea să studieze limba și cultura maternă alături de profesori vorbitori nativi, în cadrul Lectoratului de Limbă, civilizație și cultură turcă ”Mehmet Akif Ersoy”, care s-a deschis luni la Facultatea de Litere din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC). Lectoratul a fost deschis cu sprijinul comunității turce, printr-o finanțare oferită de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), universitatea fiind prima instituție care se bucură de sprijin în dezvoltarea unui astfel de proiect de susținere a educației din Constanța. La festivitatea de deschidere a lectoratului au fost prezenți atât membri din conducerea instituției constănțene de învățământ superior, cât și ambasadorul Republicii Turcia în România, Excelența sa Osman Koray Eras, directorul pentru zona Balcanilor și Europei de Est al Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă, Mahmut Cevik, secretarul de stat din Departamentul pentru Relații Interetnice, dr. Aledin Amet, dar și personalități ale vieții economice și culturale ale comunității turce din Dobrogea.

POPORUL ROMÂN ȘI CEL TURC S-AU SPRIJINIT RECIPROC Ambasadorul Turciei în România a vorbit despre buna colaborare dintre România și țara pe care o reprezintă, atât pe plan politic, economic, cât și cultural. ”Faptul că astăzi ne-am adunat cu toții pentru inaugurarea lectoratului de turcă în cea mai cu tradiție universitate din Constanța reprezintă o dovadă a apropierii celor două popoare”, a declarat ambasadorul Osman Koray Eras. În cadrul lectoratului ar urma să studieze etnicii turci din Dobrogea, dar și studenții care își doresc să afle mai multe despre cultura și civilizația acestui popor. ”Specializarea de turcă este printre primele înființate ale Facultății de Litere, încă din 1990, iar secția de română - turcă a fost prima acreditată. Specializarea de limbă turcă acoperă în prezent necesarul de cadre didactice de limba maternă din sistemul preuniversitar. Suntem foarte mândri că putem deschide în cadrul facultății noastre acest lectorat, al doilea de limbi străine care funcționează la Litere. Făcând un bilanț, avem parteneriate cu 14 facultăți din Turcia, iar în prezent, aproximativ 45 de studenți turci se școlarizează la Facultatea de Litere”, a declarat decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Cristina Tamaș.

Tot luni au avut loc festivitatea de deschidere a unui laborator de limbă turcă, unul din cele 10 din județul Constanța renovate de TIKA, la Școala Gimnazială nr. 12 ”B.P. Haddeu”, dar și inaugurarea unui parc de joacă din cadrul Grădiniței Zübeyde Hanım Constanța, unitate școlară pe care TIKA a dotat-o cu echipamente tehnice și materiale didactice.

Secție de religie islamică?

Secretarul de stat dr. Aledin Amet a vorbit despre importanța promovării limbii materne turce în rândul membrilor comunității. ”Limba maternă alături de tradiție, religie și istorie reprezintă reperele fundamentale ale comunității turce din România”, a declarat dr. Aledin Amet. În acest context, el a sugerat că UOC ar avea nevoie de o secție de predare a religiei islamice. ”Pentru a concretiza un astfel de demers, este cu siguranță nevoie și de sprijinul statului turc. Sunt convins că, începând de anul viitor, vom avea o astfel de secție în România, în Dobrogea, la UOC”, a declarat secretarul de stat. Atât decanul Facultății de Litere, cât și rectorul UOC, prof. dr. Sorin Rugină, au precizat că ideea înființării unei secții de predare a religiei islamice la ”Ovidius” a fost discutată de mai mulți ani, însă s-a pus problema lipsei unor cadre didactice, dar și a oportunităților de angajare ulterioară a absolvenților. ”Scopul înființării Institutului de cultură și spiritualitate care funcționează deja în UOC include ideea de a analiza și studia toate aspectele religiei, indiferent de cult. Astfel, după cum v-ați manifestat dorința, dacă vom dezvolta acest institut, pentru că ne dorim să devenim o instituție multiculturală, am discutat și cu muftiul Iusuf Murat, vom putea contribui cu toții, pentru ca de la anul să poată să funcționeze acest departament pe care l-am dezvoltat. Vă asigur de toată colaborarea noastră”, a declarat rectorul UOC.



12