După actorul Radu Beligan, dramaturgul Matei Vișniec și istoricul de artă Andrei Pleșu, un alt om de cultură va deveni Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”. Este vorba despre tenorul Vasile Moldoveanu, născut pe 6 octombrie 1935, la Constanța, românul cu cea mai intensă activitate de pe scena celebrei Metropolitan Opera din New York. După aproape șase decenii de absență din urbea natală, constănțeanul a revenit acasă, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, ca invitat special al celei de-a 41-a ediții a Festivalului internațional al Muzicii și Dansului. Pe 27 noiembrie, el a primit titlul de Cetățean de Onoare al Constanței.
Festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa este programată vineri, 18 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Senatului Universității „Ovidius”. „Pentru valoarea sa artistică excepţională, pentru faptul că nu a uitat de unde a plecat - în toate prezentările pe care le-a făcut în prestigioasa sa activitate apare înscris ca fiind născut la Constanţa, dând astfel oraşului nostru recunoaştere şi respect -, pentru reprezentarea remarcabilă a artei lirice românești în lume şi pentru cariera sa impresionantă, Senatul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Arte, acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului Vasile Moldoveanu, un corifeu al artei spectacolului”, se arată în Laudatio.
Maestrul Moldoveanu, care a cântat pe marile scene ale lumii, a debutat la Constanța, în... cor. În volumul „Vasile Moldoveanu - Un tenor pe patru continente” (2014), semnat de Ioana Diaconescu și Alexandru Pătrașcu, tenorul evocă acest moment în cadrul unui interviu. Părinții și-l imaginau inginer sau medic, dar tânărul nu avea chemare pentru niciuna dintre aceste profesii. O verișoară i-a „testat” vocea, ducându-l la o prietenă de-a sa, din corul Operei din Constanța. Impresionată, aceasta i-a stabilit o întâlnire cu maestrul Constantin Daminescu, director al Operei și dirijor. A fost angajat imediat. Vreo doi ani a stat în corul Operei constănțene, până când dirijorul corului, Velea, i-a spus: „tu nu ai ce căuta aici, trebuie să mergi să studiezi”. A ascultat îndemnul, a plecat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, pregătindu-se pentru admitere cu mama Margaretei Pâslaru. A studiat la clasa lui Octav Enigărescu, dar s-a pregătit în particular cu Dinu Bădescu, de la care spune că a învățat cel mai mult, mai mult decât de la oricine altcineva. Între 1966 și 1972 a fost solist al Operei Române din București. În 1972 a plecat în Germania și nu a mai vrut să se întoarcă. Autoritățile comuniste au pornit o anchetă și l-au condamnat la moarte, prin interpretarea abuzivă a unui paragraf din Codul Penal din 1968, care asocia învinuirea de „refuz al întoarcerii în țară” în timpul unei „misiuni de reprezentare a statului” cu acuzația de „trădare de țară”. În urma modificării Codului Penal, procesul a fost rejudecat în lipsă: tenorul a fost condamnat la cinci ani de închisoare și i s-a confiscat averea.
La reîntoarcerea în țară, în 2013, tenorul a fost decorat de președintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor. Distincţia i-a fost conferită „în semn de înaltă apreciere pentru talentul şi dăruirea de excepţie prin care s-a impus, timp de mai multe decenii, pe marile scene ale lumii, afirmând valoarea şcolii româneşti de canto şi imaginea ţării noastre pe plan internaţional”. În iunie 2014, a fost distins cu un Premiu Special la cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale de la Iași.
Tags: Vasile Moldoveanu, tenor, Doctor Honoris Causa, Universitatea „Ovidius”
Citește și:
Galeria cetățenilor de onoare ai Constanței, mai bogată cu trei personalități
Maestrul Vasile Moldoveanu, ovaţionat pe scena natală
„Am emoții ca la „Don Carlos”, la Met”
Tenorul Vasile Moldoveanu, din nou acasă
Andrei Pleșu: „Mă simt recuperat de ai mei, mă simt ca acasă”
" Am vrut să demolez marile idei care ne manipulează”
Radu Beligan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”