Vedetele şi-au dat întâlnire la Berlin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A 64-a ediţie a Festivalului de Film

Vedetele şi-au dat întâlnire la Berlin

Monden 07 Februarie 2014 / 00:00 751 accesări

După succesul incredibil al lungmetrajului ”Poziţia copilului”, în regia lui Călin Netzer, premiat cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun film, cinematografia românească nu mai are parte de emoţii la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Niciun film românesc nu a mai ajuns în competiţiile dedicate fie lungmetrajelor, fie scurtmetrajelor. Prezenţa românească nu este totuşi de neglijat, iar reprezentanţii cinematografiei autohtone se vor regăsi printre nume cu sonoritate, ca oaspeţi ai festivalului în perioada 6 - 16 februarie.

Actriţa Cosmina Stratan face parte dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai promiţătoare tinere talente. Ajuns la a 17-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizaţiile membre, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu scopul de a facilita întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice, de la actori consacraţi, regizori şi producători la directori de casting. Cosmina Stratan a fost selectată pentru rolul din filmul ”După dealuri“, regizat de Cristian Mungiu, care i-a adus şi premiul de interpretare la Cannes.

POVEŞTI „MADE IN ROMANIA“ În secţiunea Forum au fost selectate lungmetrajul ”Al doilea joc“, în regia lui Corneliu Porumboiu, şi co-producţiile româno-germane ”Pădurea e ca muntele, vezi?“, de Christiane Schmidt şi Didier Guillainvor, şi ”Le beau danger“, în regia lui René Frölke. Corneliu Porumboiu rămâne, cu siguranţă, cel mai original dintre cineaştii din noua generaţie, cu filmul realizat în stil documentar ”Al doilea joc”, în care îl are ca protagonist pe tatăl său, fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu. Cei doi comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua şi, pe măsură ce meciul înaintează şi riscă să fie oprit din cauza ninsorii, spectatorul ajunge să afle modul în care un arbitru imparţial a putut să supravieţuiască într-un stat guvernat de un partid unic. Celelalte două lungmetraje au fost filmate în România. ”Pădurea e ca muntele, vezi?“ spune o poveste dintr-un sat de rromi din apropierea oraşului Sfântu Gheorghe, în timp ce filmul ”Le beau danger” propune o viziune estetică originală, inspirată din două texte ale autorului Norman Manea, mai precis povestirea ”Puteam fi patru” şi un fragment din romanul ”Plicul negru”, conţinând secvenţe cu scriitorul.

Juriul FIPRESCI îl are ca membru pe criticul Mihai Fulger, iar producătorul Ada Solomon, regizorul Corneliu Porumboiu şi scenaristul Răzvan Rădulescu vor participa la secţiunea Berlinale Talents, alături de circa 120 de experţi internaţionali, pentru a-şi prezenta propriile viziuni despre film în faţa a 300 de tineri participanţi, selectaţi de organizatori. Din peste 4.000 de aplicanţi au fost aleşi şi regizoarea Adina Istrate, editorul Alexandru Petru, producătoarea Gabriela Suciu şi actriţa Elena Andreea Vasile. În programul dedicat dezvoltării proiectelor cinematografice, Berlinale Co-production Market, va fi prezentat proiectul ”6,9 pe scara Richter“, al lui Nae Caranfil, produs de Mobra Films, pe lângă alte 19 producţii din întreaga lume. Nu în ultimul rând, Centrul Naţional al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, pentru a introduce producţiile autohtone pe piaţa internaţională şi de a crea legături pentru co-producţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru marile case de producţie internaţionale.



12