Vlad Filat trece, coaliția de la Chişinău rămâne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vlad Filat trece, coaliția de la Chişinău rămâne

Externe 16 Octombrie 2015 / 14:30 921 accesări

Liderii coaliţiei guvernamentale din R. Moldova au anunţat că Alianţa pentru Integrare Europeană va conduce mai departe ţara, chiar dacă unul dintre fondatorii ei, liberal-democratul Vlad Filat, a fost dus joi la Centrul Naţional Anticorupţie, fiind reţinut chiar în Parlament. Anunțul a fost făcut joi seară, de liderul liberal Mihai Ghimpu, acesta adăugând că alianţa nu s-a făcut între trei lideri, ci între trei partide. Anterior, premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ spunea că dorește ca Guvernul să continue activitatea în formula actuală. La rândul său, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a apreciat că evenimentele de joi nu trebuie să pericliteze existenţa alianţei de guvernare.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut joi în Parlament şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii. Procurorul general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a cerut, joi, ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat pentru acuzația de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). Totodată, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este învinuit că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni al statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor. Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele PDM. El a renunţat la conducerea PLDM, care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ. Plahotniuc a respins acuzaţiile lui Filat, dar a anunţat că se autosuspendă din PDM pe durata investigaţiei, pentru a evita pătarea imaginii partidului şi a menţine stabilitatea coaliţiei de guvernare.

Presa internaţională a comentat informaţiile privind reţinerea fostului premier moldovean Vlad Filat, apreciind că riscă să destabilizeze coaliţia pro-europeană de guvernământ. Anul trecut, R. Moldova a fost nevoită să plaseze trei dintre cele mai mari bănci ale sale - Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială - sub administrare specială, pentru a evita prăbuşirea economiei, după dispariţia a aproximativ un miliard de dolari.

UPDATE: Premierul R. Moldova, Valeriu Streleț, i-a cerut vineri președintelui republicii, Nicolae Timofti, demisia șefului Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru, informează agenția de presă Unimedia. Potrivit lui Streleț, ”este prerogativa premierului să aibă o astfel de inițiativă și este deja la discreția președintelui Timofti dacă îl va demite sau nu”. Anterior, după o ședință a Consiliului Politic Național al PLDM, Streleț a anunțat că PLDM va rămâne la guvernare și că va veni cu inițiative de reforme, iar unele din acestea ar putea fi incomode pentru unii parteneri de coaliție. Valeriu Streleț, care a preluat, joi, conducerea Partidului Liberal Democrat, a calificat decizia Parlamentului de la Chișinău de a retrage imunitatea lui Vlad Filat drept ”un spectacol bine regizat”. R. Moldova a intrat într-o zonă de destabilizare politică, conform unor analiști de la Chișinău, care anticipează ruperea actualei coaliții de la putere și căderea Guvernului condus de premierul Valeriu Streleț în viitorul apropiat.

Citește și:

Fostul premier moldovean Vlad Filat, reţinut

Proteste la Chișinău, pentru a-l împiedica pe Filat să plece

Republica Moldova primește asistență financiară rambursabilă din partea României

Violenţe la Chişinău

Premierul moldovean, confundat cu președintele rus



12