Voluntarii sanitari au examinat 75% dintre casele din Sierra Leone

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Măsuri drastice

Voluntarii sanitari au examinat 75% dintre casele din Sierra Leone

Monden 23 Septembrie 2014 / 00:00 491 accesări

Interdicția de trei zile de a ieși din casă, impusă de oficialii din Sierra Leone în cadrul măsurilor de a stopa răspândirea epidemiei de Ebola, s-a încheiat ieri. În tot acest timp, voluntari sanitari au mers din casă în casă, pentru a-i examina pe oameni și pentru a-i informa cu privire la simptome și la măsurile pe care trebuie să le ia. Potrivit Ministerului Sănătății din Sierra Leone, peste 75% dintre locuințele și gospodăriile țării au fost inspectate, adică circa 1,5 milioane de reședințe. Oficialii din Sierra Leone au decretat cam repede inițiativa drept un succes, abia în zilele următoare fiind posibil să se constate dacă există noi îmbolnăviri. La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că Senegal și Nigeria au reușit limitarea focarului de infecție, fără identificarea de noi cazuri, prima veste bună de la izbucnirea epidemiei. E drept că în cele două țări nu s-au depistat focare ale virusului, pacienții fiind veniți din Liberia, grav afectată. Totodată, în declarația OMS se mai arată că în Guineea nu s-au mai consemnat decese. Însă în Sierra Leone s-au înregistrat patru decese și 39 în Liberia. În Republica Democratică Congo s-au înregistrat 71 de cazuri, dintre 40 de persoane și-au pierdut viața, potrivit unei situații evaluate la 18 septembrie.

LIMITAREA FOCARELOR DE INFECȚIE OMS și-a reafirmat, ieri, opoziția față de restricțiile de călătorie spre țările din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola, care rămâne ”o urgență de sănătate publică mondială”. Potrivit unui comunicat publicat la încheierea unei reuniuni a comitetului de urgență al OMS, experții în această epidemie au reafirmat ferm că nu trebuie să fie o interdicție generală la călătorii sau comerț cu țările afectate. ”Anularea de zboruri și alte restricții de călătorie continuă să izoleze țările afectate, provoacă consecințe economice nefaste și împiedică eforturile de salvare și asistență, ceea ce crește riscul propagării bolii la nivel internațional”, au avertizat aceștia. OMS cere, de asemenea, o mai bună coordonare între autoritățile țărilor afectate de virus și sectorul transporturilor. Măsurile excepționale de carantină trebuie să fie proporționate și bazate pe fapte și se cere ca personalul de sănătate să primească în țările afectate o protecție și formare adecvate, precum și acces la îngrijiri medicale. Potrivit unui bilanț publicat la 18 septembrie de OMS, 2.630 de persoane au murit din cauza Ebola din 5.357 cazuri, în principal în trei țări - Guineea, Sierra Leone și Liberia.

TRATAMENTE ADECVATE Pe de altă parte, starea preotului spaniol infectat cu Ebola s-a deteriorat, el fiind în pericol de moarte. Totodată, autoritățile spaniole au anunțat că nu se mai găsesc nicăieri în lume doze din serul experimental ZMapp și că în tratarea preotului Manuel Garcia Viejo, de 69 de ani, au în vedere tratamente alternative. Compania Mapp Biopharmaceutical, care produce ZMapp, a confirmat că nu mai are pe stoc medicamentul neomologat, dar că producția sa continuă, încercându-se intensificarea procesului.

Ebola nu are un tratament omologat, dar răspândirea epidemiei poate avea drept cauză și medicamentele neadecvate care au ajuns în spitalele din Africa. De exemplu, circa 113 milioane de medicamente contrafăcute au fost confiscate în timpul unei vaste operațiuni vamale desfășurate la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, în 14 țări africane, a confirmat, ieri, Organizația Mondială a Vămilor (OMD). Denumită ”Biyela 2”, în traducere din dialectul zulu - „încercuire“, operațiunea a fost desfășurată de administrațiile vamale ale țărilor vizate în principalele porturi maritime din estul, vestul și sudul Africii. În zece zile, circa 113 milioane de produse farmaceutice ilicite și potențial periculoase au fost interceptate de vameși, în principal în Benin, Tanzania și Republica Democrată Congo (RDC). Majoritatea încărcăturilor proveneau din China și din India, potrivit OMD. Peste jumătate dintre medicamentele confiscate sunt legate de tratamente de primă necesitate, analgezice, antiinflamatoare și antibiotice. O altă parte importantă vizează tratamente de fond, precum cele pentru combaterea tuberculozei - 17%.

Pentru prima dată, a fost detectat și un trafic semnificativ de produse veterinare ilicite: peste un milion de produse injectabile în Benin, peste un milion de comprimate și fiole în Mozambic și peste 100.000 de produse injectabile în Togo. Extinderea catalogului de produse ilicite, imitații de bună calitate sau tehnici de fraudă din ce în ce mai elaborate, constituie elemente ce subliniază progresia continuă a traficului de medicamente contrafăcute, notează OMD. Numărul de interceptări realizate cu ocazia acestei operațiuni demonstrează încă o dată amploarea flagelului produselor farmaceutice ilegale și contrafăcute din Africa. ”Răspunsul poate fi rezumat astfel: o cooperare consolidată”, a comentat secretarul general al OMD, Kunio Mikuriya.

Avertismentele nu se opresc aici. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avertizat, ieri, cu privire la o nouă tulpină a virusului gripei aviare, numită H5N6 și semnalată pentru prima dată în luna aprilie, în China. Virusul H5N6 este periculos întrucât a apărut în mai multe zone, foarte îndepărtate unele de altele, și pentru că prezintă caracter patogen ridicat, ceea ce înseamnă că păsările infectate mor cel mai adesea în interval de 72 de ore, a declarat Juan Lubroth, șeful departamentului veterinar al FAO. Organizația mondială pentru sănătate animală, care colaborează cu FAO și Organizația Mondială a Sănătății, supraveghează situația actuală, pentru a ajuta țările cele mai expuse din Asia de Est și Asia de Sud-Est să facă față unei eventuale epidemii. O altă tulpină a virusului gripei aviare, H5N1, a provocat, în ultimii ani, pagube de miliarde de dolari, afectând grav situația a milioane de persoane din Asia.



12