Vot istoric în Catalonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vot istoric în Catalonia

Externe 27 Septembrie 2015 / 16:57 652 accesări

Catalanii au votat, ieri, într-un scrutin regional anticipat crucial, în care alegătorii urmează să se pronunţe asupra proiectului separatiştilor de a se despărţi de Spania, cel mai târziu în 2017. Principala listă separatistă, Junts pel si (Împreună pentru da), al cărei lider este preşedintele catalan în exerciţiu, Artur Mas, vrea să lanseze procesul de secesiune, dacă obţine, împreună cu cealaltă listă separatistă, majoritatea absolută în Parlamentul regional, adică 68 de mandate din 135.

La un an după Scoţia, Catalonia, care are 7,5 milioane de locuitori, a început să voteze ieri, de la ora locală 9.00, pentru a-şi alege noii deputaţi regionali şi să spună dacă ei vor lansa... procedura de divorţ. Locuitorii regiunii au păreri foarte împărţite şi ar putea opta pentru prudenţă, dându-şi voturile unei constelaţii de partide din tabăra ”nu”, ca Partidul Popular (PP, de dreapta, la putere), Ciudadanos (centru-dreapta), socialiştilor sau Podemos (antiliberali).

În cazul în care Catalonia se desparte de Spania, ia cu ea o cincime din PIB-ul Spaniei, a patra economie din zona euro, şi un sfert din exporturile spaniole. Populaţia ei are legături puternice cu restul ţării: trei sferturi dintre catalani au un bunic altundeva. Însă, din cauza crizei, corupţiei şi relaţiilor mediocre cu puterea centrală, naţionalismul a numeroşi catalani, mândri de cultura lor, a virat către separatism. El a fost alimentat de personalităţi ca Mariano Rajoy şi liderul mişcării, preşedintele catalan în exerciţiu, Artur Mas. Rajoy a luptat pentru amendarea statutului de autonomie pe care Catalonia l-a câştigat în timpul precedentului Guvern socialist şi pentru a-i retrage titlul de naţiune. A obţinut câştig de cauză în 2010, când Tribunalul Constituţional a hotărât că titlul nu are nicio valoare juridică. Artur Mas, în vârstă de 59 de ani, aflat la putere din 2010, dă asigurări că tabăra sa va merge înainte, dacă obţine majoritatea absolută în Parlamentul regional, chiar şi fără o majoritate de voturi. Acest lucru ar conduce Spania într-o zonă de turbulenţe, cu trei luni înainte de alegerile legislative, în care dreapta şi-ar putea pierde majoritatea absolută.

Citește și:

Catalonia în flăcări

Separatiştii catalani, pregătiţi să îşi declare unilateral independenţa

Alegeri anticipate în septembrie, în Catalonia

Greșelile trecutului îl ajung din urmă pe Juan Carlos

Presa spaniolă face apel la dialog după consultarea privind independenţa Cataloniei

Taguri articol


12