Votul nu mai este un drept, ci o obligaţie?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inițiativă legislativă

Votul nu mai este un drept, ci o obligaţie?

Politică 27 Martie 2016 / 18:14 3631 accesări

Pentru deputatul Ioan Munteanu, dreptul la vot nu e unul câștigat, ci o obligație

Pentru deputatul Ioan Munteanu, dreptul la vot nu e unul câștigat, ci o obligație

„Dreptul la vot este un drept fundamental al cetățeanului, nu o lozincă”. Așa ne spunea președintele Klaus Iohannis în campania electorală din 2014. Ei bine, acest drept constituțional ar putea deveni obligație, care, dacă nu va fi respectată, va fi plătită scump de cetățeni. Concret, în urmă cu un an, deputatul Ioan Munteanu a depus un proiect de lege potrivit căruia cine nu se va prezenta la vot ar putea să plătească o amendă de 1.000 de lei, care este aproape cât salariul minim pe economie. Sunt prevăzute și câteva excepții, care existau şi până acum, oricum. Persoanele trecute de 80 de ani şi cele care suferă de boli cronice sunt scutite de obligativitatea de a merge la vot, dacă sănătatea nu le permite.

JUSTIFICARE Deși nimeni nu credea că va vedea lumina zilei, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, după ce a trecut tacit de Senat, adică fără să fie votat. Munteanu și-a motivat inițiativa spunând că din ce în ce mai puţini oameni vin la vot şi decid soarta ţării, în timp ce restul se declară nemulţumiţi după momentul votului. „Prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza şi clasa politică, dar şi electoratul”, a explicat Munteanu, care a și punctat faptul că s-a inspirat din exemplul altor state europene, cum este cazul Greciei, unde votul este obligatoriu.

CRITICI Pentru că nu este tocmai o idee nouă, proiectul a fost comentat intens în spațiul public. Spre exemplu, la un articol mai vechi pe aceeași temă, cititorii „Telegraf” au criticat aspru acest proiect. „O altă tâmpenie născută din mințile odihnite ale unor parlamentari. Să fim încolonați ca boii și să mergem la vot ca pe vremea lui Ceaușescu. Să fie participare de 99,99%”, a comentat un cititor. De asemenea, Daniel Ștefan, un alt cititor, spune că dreptul la vot e unul câștigat, nu o obligație: „Dacă sunt nemulțumit de clasa politică, de ce să fiu obligat să votez? O aberație scornită de niște mizerii pentru a manipula masele”. La rândul său, un alt cetățean, intitulat Moș Ion Roată, spune că cei ce sunt „sclavi în străinătate”, pentru a ajunge la urne, au de făcut sute de kilometri și când ajung nu pot vota din diferite motive: „E OK să fim amendați, dar atunci să fie sancționați și aleșii care nu s-au ținut de promisiuni în campanie”.

ALEȘII - PENTRU EI MUMĂ, PENTRU CETĂȚENI CIUMĂ Indignarea oamenilor provocată de acest proiect de lege este perfect justificată, în condițiile în care aleșii au fost mai preocupați în ultima vreme să-și acorde privilegii. Să ne aducem aminte că, deși și-au votat pensii speciale, nu au găsit suficienți bani pentru majorarea salariului minim pe economie de la 1.050 la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie, și pentru a acorda prime, sporuri, tichete de masă sau vouchere de vacanţă bugetarilor. Culmea tupeului, în 2015, parlamentarii au votat o inițiativă potrivit căreia ei nu vor mai fi sancționați, lunar, cu 350 de lei pentru absențe nemotivate, ci doar cu 70 de lei (!?). În cazul în care legea va trece și de Camera Deputaților, care este for decizional, inițiativa trebuie să primească și avizul președintelui Klaus Iohannis. Și, atunci, vom vedea dacă Iohannis a uitat sau nu că dreptul la vot este unul liber.



Ştiri recomandate

12