Zeci de imigranţi în greva foamei, în Norvegia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de imigranţi în greva foamei, în Norvegia

Externe 18 Ianuarie 2016 / 18:21 766 accesări

Zeci de imigranţi, printre care şi copii, au intrat în greva foamei, luni, într-o provincie din nordul Norvegiei, de la graniţa cu Rusia, în semn de protest că autorităţile norvegiene amână analizarea solicitărilor de azil, informează site-ul The Local. Circa 70 de persoane au fost transferate de la centre de primire a imigranţilor la cel din comuna Sor-Varanger din provincia Finnmark, situată la frontiera cu Rusia, iar majoritatea au intrat în greva foamei, protestând faţă de tratamentul primit din partea autorităţilor norvegiene, potrivit televiziunii NRK. În weekend, refugiaţi sirieni au contactat NRK pentru a anunţa că urmează să fie trimişi înapoi în Rusia, pe unde au intrat în ţară, iar mulţi dintre aceştia sunt îngrijoraţi că autorităţile ruse îi vor expulza, trimiţându-i în Siria.

Săptămâna trecută, autorităţile ruse şi cele norvegiene au convenit că imigranţii ale căror cereri de azil vor fi respinse vor fi transportaţi înapoi în Rusia, în autocare. Norvegia a avertizat săptămâna trecută că va trimite înapoi în Rusia imigranţii care au intrat în ţară în cursul anului 2015, pe biciclete. Aproximativ 5.500 de imigranţi, majoritatea dintre aceştia refugiaţi sirieni, au intrat în Norvegia prin punctul de frontieră cu Rusia, Storskog, în cursul anului 2015, profitând de lipsa unei reglementări în ceea ce priveşte traversarea graniţei dintre cele două state: în timp ce Rusia nu permite persoanelor să traverseze graniţa pe jos, iar Norvegia nu acordă acces pe teritoriul său călătorilor din autovehicule care nu au documente valabile, trecerea frontierei pe bicicletă este permisă în ambele state.

Pe de altă parte, un raport al organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International arată că femeile imigrante care vin în Europa sunt supuse actelor de violenţă şi hărţuirii sexuale în fiecare etapă a călătoriei lor. În cadrul studiului efectuat de organizaţia umanitară, publicat luni, au fost intervievate, luna trecută, 40 de femei şi fete care au ajuns în Germania şi Norvegia, după ce au plecat din Turcia spre Grecia, parcurgând apoi ruta balcanică. Femeile şi fetele care au călătorit singure sau au fost însoțite de copii au declarat că s-au simţit ameninţate în special în Ungaria, Croaţia şi Grecia, unde au fost obligate să doarmă împreună cu sute de bărbaţi refugiaţi. Printre cele intervievate s-au aflat şi refugiate din Irak şi Siria. Majoritatea imigranţilor care vin spre Europa sunt bărbaţi, ceea ce transformă femeile în ţinte vulnerabile, susţine organizaţia umanitară. Femeile din taberele de imigranţi au declarat că au fost nevoite să folosească aceleaşi băi ca bărbaţii, iar unele au mărturisit că s-au abţinut să consume alimente sau lichide, pentru a evita să meargă la toaletă.

Studiul nu tratează separat incidentele privitoare la hărţuiri sexuale de cele care implică acte de violenţă generală. O femeie de 22 de ani din Irak a declarat pentru Amnesty că un agent de securitate din Germania i-a oferit haine, pentru a petrece, în schimb, timp în intimitate cu el. Personalul umanitar acuză că este dificilă prevenirea actelor de violenţă, din cauza sistemelor ad hoc de primire şi înregistrare a imigranţilor.

Citește și:

14 milioane de persoane din sudul Africii, amenințate de foamete

Papa Francisc denunţă violenţa comisă în numele religiei

Sirieni omorâți de subnutriție

Paisprezece refugiați arestați în Ungaria în urma unor violențe

Austria scoate armata în stradă pentru a goni imigranţii

Recompensă pentru informaţii despre agresorii din Koln

Strângere de fonduri pentru Siria

Critici europene la adresa statelor care nu primesc refugiaţi

Elveția le reține refugiaților bunurile pentru a acoperi costurile de întreținere

Taguri articol


12