Zeci de mineri au pornit într-un marș spre Capitală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de mineri au pornit într-un marș spre Capitală

Social 11 Aprilie 2016 / 10:09 1040 accesări
Sursa foto: Gorj Exclusiv

Sursa foto: Gorj Exclusiv

60 de sindicalişti ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au pornit într-un „marş al disperării” de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu spre Bucureşti. Oamenii vor să protesteze în acest mod față de situația jalnică în care a ajuns uriașul Complex Energetic Oltenia. Întreprinderea a anunţat că 2.000 de oameni ar trebui să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 iulie. Sindicatele din cadrul FNME au decis ca la finalul marșului să depună un memorandum, susţinut şi de semnăturile celorlalţi angajaţi, pentru salvarea Complexului.

„Ne vom opri la Bucureşti, la Guvern. Am trimis un memorandum prin care arătăm cum s-a ajuns aici şi prezentăm soluţiile noastre. Vom depune şi miile de semnături, pe care le-am strâns şi le vom strânge pe acest traseu, de susţinere a Complexului Energetic Oltenia. Am adunat de la angajaţi în jur de 8.000 de semnături. Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, prin vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național”, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Numai amintiri plăcute nu au bucureștenii privind „vizitele" ortacilor în Capitală. Mineriadele au făcut Bucureștiul să arate ca un oraș aflat în plin război. De această dată vorbim însă despre acțiunea unui grup mic de mineri, care nu vin spre București nici cu trenuri și nici cu autocare, ci pe jos, într-un marș-manifest. Minerii militează pentru energia termo, cea produsă pe bază de cărbune, adică pentru domeniul din care își câștigă pâinea. Aceștia sunt nemulțumiți pentru că, în ultimii ani, în Sistemul Energetic Național este preluată cu prioritate energia regenerabilă.

„Dorim să atragem atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în piaţa de energie, asupra legislaţiei care face ca noi, producătorii de energie pe lignit, să scoatem lignitul, îl procesăm, îl transportăm, îl transformăm în termocentrale în energie electrică, îl injectăm în reţea şi luăm 17 bani pe kilowatt-oră. Acasă oamenii îl plătesc cu 60 de bani. Aproape 70% din preţul plătit se duce în buzunarul băieţilor deştepţi din distribuţie și transport. Nu se poate ca nişte băieţi deştepţi să ia populaţiei atâţia bani pe energia electrică, în timp ce noi, producătorii clasici, vindem cu preţuri din ce în ce mai mici şi ne ducem spre insolvenţă", a mai spus Dumitru Pârvulescu.

Sindicaliştii au anunţat că vor organiza la final şi un miting în faţa Guvernului, în semn de nemulţumire faţă de inițiativa Complexului Energetic Oltenia de a trece la restructurări masive. Minerii vor să discute cu premierul Dacian Cioloș și cu președintele Klaus Iohannis. Complexul a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei.

Taguri articol


12