Ziua Armeniei, sărbătorită printr-o incursiune simbolică pe muntele Ararat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Armeniei, sărbătorită printr-o incursiune simbolică pe muntele Ararat

Cultură 24 Septembrie 2016 / 15:48 1569 accesări

Ziua Armeniei a fost sărbătorită, sâmbătă, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, cu poezie, cântec, dans și o interesantă conferință despre faimosul coniac Ararat, susținută de prof. Arșaluis Sarchisian Gurău, care a menționat că „nu există teme minore, ci abordări simpliste”.

Aceasta a făcut o frumoasă incursiune în istoria licorii întăritoare care poartă numele muntelui biblic Ararat, cel mai important simbol al culturii și al identității armene, Ararat fiind și locul uneia dintre cele mai vechi podgorii din lume. În cadrul expunerii sale, a amintit și despre obiceiul lui Stalin de a-i trimite lui Winston Churchill câte 400 de sticle de coniac Ararat, dar și de apetența altor personalități - din lumina reflectoarelor, de această dată -, precum Charles Aznavour, Agatha Christie, Frank Sinatra, Emir Kusturica, pentru faimosul coniac armenesc.

TRADIȚIE ȘI RITUAL

În finalul întâlnirii din aula Bibliotecii Județene, prof. Arșaluis Sarchisian Gurău a vorbit și despre ritualul de a bea coniac, menționând că prețioasa băutură se bea într-un pahar în formă de lalea, care se îngustează în partea de sus și care are un picior scurt, nu mai gros decât un deget. Motivul?! Paharul trebuie ținut în palmă câteva minute bune, pentru a se încălzi lichidul din el. „Cognacul nu se bea imediat, ci nu dintr-o dată, ci în sorbituri mici”, a mai spus prof. Gurău.

La întâlnire a fost prezent și preotul comunității armene din România, Oshakan Khachatryan, care a spus că duminică se vor face slujbe speciale în bisericile armenești, dar și președintele Uniunii Armene din România UAR - sucursala Constanța, Liviu Merdinian. Acesta a spus că mandatul său de președinte al UAR – Constanța este și greu, dar și ușor și frumos, în același timp, deoarece armenii sunt foarte îndrăgiți pretutindeni. „În Constanța, stăm la porțile unei mine de diamant. (...) Fiecare dintre noi - armeni, tătari, turci, evrei... - vom pune umărul la clădirea Constanței ca oraș multietnic”, a Liviu Merdinian.

CÂNTEC, DANS ȘI SERBARE CÂMPENEASCĂ

În cea de-a doua parte a întâlnirii festive au avut loc momente artistice: recitaluri de poezie, muzică și dans tradițional armenesc. Manifestările organizate de UAR, sucursala Constanța, au continuat cu o serbare câmpenească la sediul uniunii din strada Primăverii.

Ziua Națională a Armeniei este celebrată pe 21 septembrie, în amintirea acelei zile din 1991 când Armenia și-a proclamat independența printr-un referendum, ieșind de sub tutela Uniunii Sovietice.

Citește și:

Cântec, dans și poezie de Ziua Armeniei

Pe drumul de mătase al culturii armene



12