„Ziua limesului dunărean în România”, și la Topalu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ziua limesului dunărean în România”, și la Topalu

Cultură 15 August 2014 / 00:00 1206 accesări

Expoziţia foto-documentară „Ziua limesului dunărean în România”, care reunește imagini şi informaţii ale siturilor propuse pentru lista UNESCO, a părăsit Hârșova și a fost itinerată, ieri, la Topalu, în sala de festivități a Primăriei din localitate. Evenimentul organizat sub egida Institutului Naţional al Patrimoniului face parte din cadrul proiectului „Danube Limes Brand”, finanţat prin Programul Operațional Regional Sud-Estul Europei, al cărui principal obiectiv îl constituie extinderea limesului dunărean ca parte a sitului transnaţional UNESCO „Frontierele Imperiului Roman”.

Expoziţia prezintă 10 situri: Drobeta, Sucidava - Celei, Capidava, Carsium - Hârşova, Sacidava - Dunăreni, Troesmis - Turcoaia, Dinogeţia - Garvăn, Noviodunum - Isaccea, Aegyssus - Tulcea şi Halmyris - Murighiol.

OBIECTIVE TURISTICE IMPRESIONANTE După cum a menționat directorul de programe de la Institutul Naţional al Patrimoniului, Dana Mihai, acţiunea face parte dintr-un mare proiect finanţat din fonduri europene, aplicat de Universitatea din Viena. În urma acestuia vor fi inventariate şi trecute pe listă un număr limitat de situri, deoarece multe nu corespund criteriilor de selecţie, cum ar fi vizibilitatea, integritatea monumentului, accesibilitatea. Primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, a subliniat, la deschiderea expoziţiei, că locuitorii comunei și autoritatea locală depun toate eforturile pentru ca situl Capidava să atragă un număr cât mai mare de turişti în fiecare an, mai ales că localitatea dispune deja de o zestre cultural-istorică impresionantă: cetatea Capidava şi Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”. Prin eforturile Consiliului Judeţean Constanța, clădirea Muzeului de Artă a fost reparată şi se află acum la nivelul exigenţelor europene, iar pentru cetate va debuta, în curând, un proiect finanţat din fonduri europene în valoare de aproximativ 17.000.000 de euro, prin care se vor face lucrări de restaurare şi conservare, construirea unui muzeu de sit şi a unei baze de cercetare moderne.

FONDURI EUROPENE PENTRU TURISMUL CULTURAL La rândul său, conf. univ. dr. Ionuţ Opriş, de la Universitatea din Bucureşti, a subliniat importanța siturilor de pe linia Dunării în contextul istoriei antice, dar şi în zilele noastre. Înscrierea acestora pe lista UNESCO va atrage sume uriașe de bani din fondurile europene în dezvoltarea turismului istoric şi nu numai. Prezent la eveniment, directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa, Florin Vlad, a precizat că este foarte interesat de situaţia din dreapta Dunării în epoca romană şi romano-bizantină, pentru că toate cetăţile de aici au avut un „cap de pod” pe malul judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi. La vernisaj au participat și studenţii aflaţi la cercetările arheologice de la Capidava. Expoziţia este deschisă zilnic în intervalul 9.00 - 15.00, până la sfârșitul lunii august, după care va fi itinerată la Galaţi.

COMISIE UNESCO, ÎN TOAMNĂ Expoziția foto-documentară a fost deschisă la Hârşova pe 5 iulie, cetatea de aici, Carsium, fiind unul dintre siturile propuse pe listă. Şi în cazul cetăţii de la Hârşova sunt alte proiecte care au în vedere includerea sitului în circuitul de vizitare. Modernizarea falezei în cadrul proiectului european ERCIP are în vedere şi zona de la Dunăre a fortificaţiei, după cum a precizat managerul de proiecte de la Institutul Român de Geologie, Diana Perşa. Pe 26 septembrie, o comisie numeroasă UNESCO va vizita siturile care aspiră la un statut UNESCO, iar decizia finală va fi luată câţiva ani mai târziu.



12