Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Asociaţia Noi şi Ceilalţi - Filiala Constanţa au demarat, astăzi, o Campanie Naţională de Informare şi Educare cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva SIDA. Iniţiatorii campaniei vor să arate populaţiei că infecţia HIV există şi că este datoria fiecăruia dintre noi să prevenim răspândirea ei, fiind totodată alături de cei infectaţi şi care luptă zi de zi cu virusul. În 20 de judeţe, cu ajutorul asociaţiilor de persoane seropozitive membre ale federaţiei UNOPA, sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass-media, pentru a aduce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar şi nevoia urgentă de programe de informare şi educare a populaţiei pentru a preveni răspândirea infecţiei. Totodată, în perioada 28 noiembrie - 10 decembrie 2012, asociaţiile membre UNOPA realizează activităţi publice de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminării. O altă componentă a campaniei se desfăşoară online, sub sloganul „Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!\", prin intermediul site-ului interactiv www.iamademana.ro. Potrivit organizatorilor, componenta online este destinată întregii comunităţi, în special tinerilor. Site-ul este o platformă prin intermediul căreia persoanele care doresc pot adresa mesaje de susţinere celor afectaţi de infecţia HIV, care au nevoie de suport în lupta lor de zi cu zi. De asemenea, persoanele seropozitive pot adresa mesaje prin care să arate ce înseamnă să trăieşti cu HIV.
În Romania sunt înregistraţi, la 30 septembrie 2012, (conform www.cnlas.ro), 11.399 pacienţi infectaţi cu HIV în viaţă, din care 9.475 sunt în evidenţă activă, adică au trecut cel puţin o dată pe la medicul specialist în ultimele 12 luni, 7.652 pacienţi fiind sub tratament antiretroviral. În primele 9 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 cazuri noi de infecţie HIV la nivel naţional, infectaţi în proporţie de 51 % pe cale heterosexuală, 29% prin consum de droguri intravenoase, 12% în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi.
„În această perioadă, este foarte important să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă HIV, atât la nivel individual, cât şi la nivel public. La nivel individual, fiecare din noi avem datoria să prevenim răspândirea acestei infecţii. La nivel public, trebuie să se ştie că sunt peste 11.000 de persoane în România care trăiesc cu HIV, care trebuie să ia tratament şi să lupte zilnic cu infecţia. La nivel individual, putem să susţinem cauza acestor oameni, să nu discriminăm, să nu stigmatizăm. La nivel public, autorităţile nu trebuie să uite că trebuie să asigure tratamentul acestor oameni, să asigure fondurile necesare pentru tratament, analize şi serviciile medicale necesare”, a declarat directorul executiv UNOPA, Iulian Petre. Pentru a veni în sprijinul seropozitivilor, UNOPA a demarat în acest an programul „Viaţă cu HIV”, cu sprijinul Companiei GlaxoSmithKline, prin care a pus la dispoziţia pacienţilor două servicii gratuite, SMS+ şi Helpline +, servicii care pot fi accesate pe site-ul www.viatacuhiv.ro .