1 iulie negru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România taxelor şi impozitelor aberante

1 iulie negru

Eveniment 24 Iunie 2010 / 00:00 2402 accesări

Români, lăsaţi orice speranţă într-un trai decent! De acum înainte, ziua de 1 iulie va reprezenta, pentru România, zi de doliu naţional! De la 1 iulie intră în vigoare Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Guvern în şedinţa de ieri, şi care extinde baza de impozitare prin introducerea mai multor taxe şi impozite! Enumerăm câteva dintre noile categorii impozitate: tichete de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, plăţile compensatorii, dobânzile sub formă de venituri ale conturilor şi depozitelor bancare, casele, drepturile de autor, PFA, pariurile sportive. Şi suntem convinşi că, la cât de sprinţar se mişcă Guvernul când vine vorba de adoptarea ordonanţelor de urgenţă care scot bani de la popor, lista rămâne deschisă!

DREPTURILE DE AUTOR, IMPOZITATE LA SÂNGE. Cei care încasează venituri din drepturi de autor vor beneficia de o deductibilitate de numai 20%, faţă de 40%, cât este în prezent. Astfel, cota de impozit pe venitul brut va urca de la aproximativ 10% la 12,8%. De asemenea, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, se va plăti, apoi, un impozit de 16%, aplicat la suma rămasă. Apoi, contribuţiile pentru sănătate, pensii şi şomaj vor fi aceleaşi ca pentru orice salariu. \"Rămâne o obligativitate de plată a contribuţiilor individuale, care se aplică la o sumă care se limitează la cinci salarii medii. Astfel, pe de o parte, taxarea nu este excesivă, dar fiecare va contribui la sănătate, pensii şi şomaj\", a explicat Vlădescu. \"Prin lărgirea bazei de impozitare, aducem în normalitate veniturile non-salariale - PFA, drepturi de autor - care au fost formule utilizate pentru \"armonizare fiscală\" de către diverse persoane şi instituţii, pentru a evita plata impozitelor\", a mai spus Vlădescu.

VENITURILE INDEPENDENTE, LA MÂNA INSPECTORILOR FISCALI. Foarte interesant este şi faptul că persoanele care au venituri din activităţi independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale. Astfel, în cazul firmei plătitoare aflată în insolvenţă sau care nu achită contribuţiile şi al cărei patrimoniu nu acoperă sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activităţi independente, în care sunt incluse şi drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate. Spre exemplu, la un venit anual de 30.000 de lei, un beneficiar ar putea datora statului în jur de 25.000 de lei. Modificările Codului Fiscal includ şi o nouă prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de \"orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii\", definiţie neclară şi care oferă o plajă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali. Potrivit oficialului, beneficiarii de venituri independente vor achita şi contribuţiile de asigurări sociale de stat care revin angajaţilor, respectiv 10,5%, contribuţiile de asigurări de sănătate - 5,5% şi contribuţiile de asigurări de şomaj - 0,5%. El a exemplificat că pentru suma maximă la care se aplică CAS, de 10.000 de lei, taxele suplimentare plătite de beneficiar se vor ridica la 1.500 - 1.600 de lei.

90% IMPOZIT PE PROFIT!. De asemenea, cota din impozitul pe profit vărsată la buget de companii de stat a fost majorată de la 50% la 90%. Executivul a mai decis să diminueze cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile la companiile de stat, conform procedurii aplicate în cazul instituţiilor publice, exceptate fiind doar cheltuielile aferente producţiei. Până la sfârşitul anului, companiile şi regiile de stat nu mai pot efectua achiziţii de autoturisme şi alte bunuri.

ŞI RESTUL… Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor. De asemenea, tot de pe 1 iulie, vor fi abrogate prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului privind opţiunea acordată sportivului profesionist, care a încheiat o convenţie civilă cu o structură sportivă, de a i se asigura la cerere participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii public şi/sau privat. Proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până la 30 septembrie, \"o taxă de solidaritate\" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010. În acelaşi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă. Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.



12