În 2016 se împlinesc 127 de ani de când Internaționala a II-a a decis ca ziua de 1 Mai să fie marcată ca Zi Internațională a Muncii.
Ziua de 1 Mai a fost aleasă nu întâmplător. Reglementarea zilei de muncă de 8 ore a fost printre primele cerințe ale lucrătorilor din America. Ziua de muncă de 8 ore a fost revendicarea celor peste 100.000 de newyorkezi care au protestat în 1872 sau a celor câteva sute de mii de lucrători din Chicago, în 1886. Atunci, în 1886, lucrurile au escaladat și poliția a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morți și răniți.
În 1889, atât Federația Americană a Muncii, cât și Internaționala a II-a au decis ca ziua de 1 Mai să fie o zi a muncitorilor. Primele manifestații au avut loc în 1890, atât în SUA, cât și în principalele țări europene.
Ziua Internațională a Muncii este marcată prin manifestații de stradă și mitinguri sau prin diferite manifestări și concursuri distractive.
În România, ziua de 1 Mai se celebrează, din 1890, de regulă, sub forma unor petreceri câmpenești.
În perioada comunistă, în statele socialiste se desfășurau manifestații ample la care participau oamenii muncii, pionierii și sportivii. Era un prilej de a se ''raporta marile realizări''. În România, primele manifestații de acest gen au avut loc în 1945, iar ultimele din perioada comunistă au avut loc în 1971.
Totul s-a desfășurat, conform cutumei, în Piața Aviatorilor, unde se ridicau tribune speciale pentru astfel de evenimente. Parada începea cu un miting urmat de momentele în care în piață intrau pionierii. Defilau apoi Gărzile patriotice, înființate în august 1968, și muncitorii din fabricile bucureștene, sector după sector. Marile cluburi sportive defilau și ele ''raportând'' succese la competițiile naționale și internaționale. Momentul final era asigurat de așa numiții oameni de ordine care intonau ''imnul de luptă a clasei muncitoare din întreaga lume'' - ''Internaționala''.
În anii următori, s-a renunțat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcată prin adunări numite ''populare'' care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalație pentru nocturnă, fie în Pavilionul Expoziției Economiei Naționale - azi Romexpo, fie în Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceaușescu.
În prezent, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă - numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puține statele în care în această zi au loc manifestații ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-și face publice revendicările sociale sau profesionale.