1 Mai pe acorduri de Mozart

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublă premieră la Colegiul „Regina Maria”

1 Mai pe acorduri de Mozart

Cultură 02 Mai 2014 / 00:00 932 accesări

La Constanţa, 1 Mai a fost sărbătorit nu doar prin megapetreceri în aer liber, direct pe plajă sau în cluburile de pe litoral, ci şi prin manifestări culturale de înaltă ţinută artistică. Este şi cazul Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, care a găsit o variantă culturală de a marca aşa cum se cuvine Ziua Internaţională a Muncii, organizând un concert în primă audiţie, la Constanţa. Este vorba despre Concertul pentru două piane, KV 365, de Mozart, care a adus cu sine încă o premieră: inaugurarea celui de-al doilea pian al instituţiei de învăţământ vocaţional.

Concertul susţinut de Black Sea Symphony Orchestra, formată din instrumentişti de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” şi condusă de dirijorul Jooyong Ahn din Statele Unite ale Americii, s-a desfăşurat în sala „Sergiu Celibidache”, o sală a cărei acustică specială este cunoscută în întreaga ţară. Americani au fost şi soliştii serii, soţii Sylvia Hong şi Michael Rector, care au încântat publicul meloman cu virtuozitatea lor.

Aşa cum se cuvine la ceas de sărbătoare, concertul s-a deschis cu „O glumă muzicală”, KV 522, a continuat cu Concertul pentru două piane şi orchestră în Mi bemol major, KV 365, şi s-a încheiat cu Simfonia nr. 29 în La major KV 201.

Sala a fost plină, iar unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, flautistul Marin Gabriel, a declarat, după concert, că s-a bucurat că s-a aflat în competiţie cu distracţiile de pe întreg litoralul, fiind cu adevărat o provocare.

„ÎMPREUNĂ PENTRU ARTĂ” „Acest eveniment este inclus în cadrul unui proiect, „Împreună pentru artă”, pe care noi îl realizăm de mai mult timp, în colaborare cu Black Sea Symphony Orchestra. Noi găzduim aceste manifestări cu invitaţi din străinătate şi cu intrare liberă pentru public. Cu această ocazie, inaugurăm, în cadrul unui concert, şi cel de-al doilea pian. Este un eveniment unic pentru liceul nostru”, a spus directorul Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, prof. Gevat Nejdet.

„Concertul din această seară (n.r. - ieri seară) este un festival Mozart, cu lucrări accesibile publicului larg. Este pentru prima oară când se cântă în Constanţa un concert pentru două piane şi, totodată, este pentru prima oară când se cântă pe noul pian Bechstein al liceului nostru. Invitaţii din Statele Unite ale Americii, atât dirijorul, cât şi soliştii, sunt muzicieni cunoscuţi pe mari scene ale lumii”, a spus profesoara de pian Mariana Parnica.

În cadrul evenimentelor incluse în proiectul „Împreună pentru artă”, publicul meloman poate face donaţii, care vor fi folosite pentru modernizarea scenei de concert şi de spectacole a Colegiului „Regina Maria”.

BIOGRAFII Dirijorul american de origine coreeană Jooyong Ahn este născut la Seul, în Coreea de Sud. Studiile muzicale şi le-a făcut la Universitatea Kyung Hee din Seul, unde a studiat vioara şi viola, iar mai târziu, a urmat studii de dirijat orchestra la Şcoala de Muzică Shepherd din cadrul Rice University, Hudson, Texas. Din 2005, Jooyong Ahn este membru în juriul unor importante concursuri de dirijat, printre care Concursul Internaţional de la Harkov, în Ucraina.

Pianistul Michael Rector desfăşoară o bogată activitate concertistică atât în America, cât şi peste hotare, ca invitat la festivaluri de mare anvergură din Europa. Din 2012, el şi soţia sa, Sylvia Hong, au pus bazele duo-ului Affannato, cu care au întreprins turnee în SUA şi Coreea, fiind distinşi cu premii importante.

Pianista de origine coreeană Sylvia Hong, cunoscută publicului meloman de pretutindeni pentru virtuozitatea şi imaginaţia sa deosebită, a fost declarată, în 2012, „Muzicianul anului” în Coreea. Atât Sylvia Hong, cât şi soţul ei, Michael Rector, împărtăşesc şi celorlalţi tainele muzicii, fiind profesori universitari.

Mirela STÎNGĂ, Andreea LEOCA



12