Facebook a anunțat că serviciul său de mesagerie, Messenger, permite de acum înainte ca schimbul de mesaje în varianta criptată să fie accesibil pentru toți cei aproape un miliard de utilizatori ai serviciului. Anterior, doar câțiva beneficiau de această facilitate, scriu theverge.com și wired.com.
Un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat pentru Wired că responsabilii pentru acest serviciu din cadrul companiei au încheiat implementarea acestei facilități pentru toți utilizatorii serviciului de mesagerie în ultimele două-trei săptămâni. Această funcționalitate va permite de acum utilizatorilor serviciului să beneficieze de comunicare criptată, de tipul utilizator-utilizator, astfel încât nici Facebook și nici agențiile federale de aplicare a legii nu vor putea acces acces la conținutul convorbirii respective.
Utilizatorii serviciului vor fi întâmpinați cu un mesaj de avertizare în care li se aduce la cunoștință faptul că funcționalitatea Conversații Secrete este de acum disponibilă în serviciul Messenger, iar cei care au o versiune anterioară a aplicației vor fi nevoiți să facă actualizarea acesteia. Cei de la Facebook au implementat funcția valabilității mesajelor care este disponibilă pe platforma Snapchat, astfel încât utilizatorii pot opta ca mesajele lor transmise să aibă o valabilitate de câteva secunde sau chiar o zi.
Funcția de Conversații Secrete folosește un algoritm similar de criptare ca al aplicației Signal, realizată de organizația nonprofit Open Whisper System, apreciată pentru protocolul de criptare implementat pe aplicația proprie care este disponibilă de mai mult timp atât pe sistemele mobile Android cât și pe iOS.
Cei de la Facebook au anunțat și au început să testeze această funcționalitate în varianta beta pentru unii utilizatori încă din luna iulie. Recent și cei de la Google au lansat o aplicație similară Allo, care include opțiunea criptării comunicării între utilizatori.
Spre deosebire de Signal sau WhatsApp, funcționalitatea Conversații Secrete a Messenger trebuie selectată manual de utilizator la începutul fiecărei convorbiri, nefiind prestabilită ca atare de aplicație. Cei de la Facebook au optat pentru această metodă de selectare manuală de către utilizator a funcției pentru a evita pe viitor cazuri similare celui din Brazilia când poliția a cerut în repetate rânduri conducerii locale a WhatsApp să ofere date despre anumiți utilizatori ai aplicației pe numele cărora era desfășurată o anchetă penală. Serviciul Conversații Secrete al Messenger suportă schimbul de mesaje, fotografii și emoticoane, însă deocamdată nu este disponibil pentru imagini în mișcare (GIF-uri), clipuri, conferințe video, comunicare voce sau plăți online, scrie zdnet.com.