10 idei despre sănătate și nutriție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

10 idei despre sănătate și nutriție

Lifestyle 10 Martie 2018 / 09:38 594 accesări

In fiecare an cercetatorii ne bombardeaza cu studii si analize despre sanatate si nutritie si nu de putine ori de la an la an se schimba abordarile legate de cele mai recomandate alimente pentru o sanatate de fier, de ce avem nevoie pentru a trai mai bine si mai sanatosi sau de actiunile care ne determina sa luam cateva kilograme in plus.

Acestea sunt cele mai importante zece studii si idei publicate care ne pot schimba viziunea despre sanatate si nutritie:

1. Zaharul si nu grasimea ne determina sa mancam in exces

Se pare ca zaharul este cel care determina mancatul compulsiv si nu grasimea. Cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de 106 liceeni in timp ce consumau milkshake-uri. Au observat ca celor care au consumat bauturile mai dulci li s-a activat centrul placerii din creier. Desi o usoara activitate in acea zona a creierului a fost sesizata si in cazul bauturilor cu continut ridicat de grasime, centrii placerii au fost mult mai puternic activati datorita zaharului, ceea ce inseamna ca zaharul ne face sa ne dorim sa mancam tot mai mult.

2. Utilizarea Facebook-ului determina o scadere a starii de bine

Cea mai mare retea de socializare este utilizata de peste un miliard de oameni pentru a mentine legatura cu prietenii si a socializa. Dar un studiu recent a demonstrat ca Facebook-ul poate in realitate sa submineze fericirea. Cercetarea ce a urmarit un grup de studenti a verificat nivelul acestora de singuratate, de anxietate si de satisfactie in general. Studiul a aratat ca pe masura ce participantii la studiu foloseau mai mult Facebook-ul, cu atat nivelul de satisfactie al acestora scadea.

3. Ganditul excesiv si mancatul merg mana in mana

In mod clar exista o relatie directa intre mancatul la impuls si cresterea in greutate, insa un studiu din 2013 a observat ca daca avem mintea mai “aglomerata” inainte de mese ne vom satisface toate poftele si vom avea tendinta sa mancam mult. De aici si pana la luarea in greutate mai e doar un pas.

4. Vom trai mai mult daca mancam nuci

Iubitorii de alune, migdale, nuci si toate sortimentele care intra in aceasta categorie vor trai cu siguranta mai mult, conform rezultatelor unui studiu realizat pe o perioada de 30 de ani pe 120.000 de persoane. S-a observat ca persoanele ce consumau zilnic produse din categoria nucilor, indiferent daca era vorba de alune, migdale, caju, arahide sau nuci, aveau un risc cu 20% mai mic sa moara de cancer sau afectiuni cardio-respiratorii.

5. Un program stabil de somn este corelat cu mai putina grasime corporala

Cu toate ca fiecare persoana are o anumita nevoie de somn, un alt studiu publicat in 2013 a aratat ca mentinerea unui program constant de somn, in sensul in care ne culcam si ne trezim in fiecare zi la aceleasi ore, este puternic corelata cu mai putina grasime corporala.

6. Albinele ar putea fi secretul pentru distrugerea virusului HIV

Oamenii de stiinta au aratat ca veninul de albina are puterea de a “gauri” membrana de protectie a celulelor HIV, distrugand astfel virusul pana sa aiba ocazia sa infecteze alte celule. Veninul albinelor distruge doar celulele HIV, nu si cele sanatoase, si ar putea fi folosit pe viitor in crearea unui gel vaginal pentru a preveni raspandirea virusului.

7. Mancatul sanatos costa cu doar 1,5 dolari mai mult pe zi

O analiza realizata pe 27 de studii din 10 tari diferite a demonstrat ca mentinerea unei diete sanatoase, bogate in fructe, legume, nuci si peste, costa in plus 1,5 dolari pe zi. Cercetatorii au facut astfel apel la autoritati sa incurajeze mancarea sanatoasa in detrimentul celei procesate. In Romania nu au fost facute astfel de studii, dar putem presupune ca putem manca sanatos in fiecare zi cu doar 5-10 lei in plus.

8. “Supraponderal dar in forma” este un mit

O analiza detaliata desfasurata pe ultimii 60 de ani a concluzionat ca nu putem fi in forma si supraponderali in acelasi timp. Se pare ca persoanele cu un indice al masei corporale mai mare decat cel recomandat, dar cu tensiune arteriala si colesterol in limite normale, au un risc mai mare sa moara de boli de inima comparativ cu persoanele slabe. In realitate, supraponderalii nu mai pot fi linistiti doar cu gandul ca au tensiunea arteriala si colesterolul in limitele acceptate, pentru ca riscul de a face boli de inima tine mai mult de kilogramele in plus.

9. Un ou pe zi este ok pentru sanatate

Dupa o revizuire a mai multor studii ce au avut loc intre 1966 si 2012, cercetatorii afirma ca nu exista nicio legatura intre bolile coronariene sau atacul cerebral si mancaul unui ou pe zi.

10. Acizii grasi Omega 3 sunt buni, dar nu in exces

Acizii grasi sanatosi omega 3 ofera o multime de beneficii pentru sanatate, insa cele mai recente studii ne recomanda sa nu facem exces de suplimente cu omega 3, deoarece supradozarea cu acizi grasi ne pune in pericol sistemul imunitar. Consumul exagerat de omega 3 va duce la efectul contrar si ne va predispune la unele boli, deci daca ne gandim la sanatate mai bine nu exageram cu suplimentele.



Ştiri recomandate

12