10 recomandări pentru dezvoltarea pieței de capital românești

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BVB și investitorii individuali

10 recomandări pentru dezvoltarea pieței de capital românești

Economie 30 Iunie 2014 / 00:00 280 accesări

Forumul pentru Investitorii de Retail, care reunește reprezentanți ai Bursei de Valori București (BVB) și ai comunității de investitori individuali la bursă, a adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, 10 recomandări care au scopul de a sprijini dezvoltarea pieței de capital românești. Soluțiile cuprinse în aceste recomandări sunt parte a programului „Investește în România”, al cărui obiectiv este de a crește comunitatea investitorilor din România și de a aduce un flux mai mare de economii către instrumentele financiare disponibile pe piețele administrate de BVB.

10 recomandări

Cele 10 recomandări privesc o accesibilitate mai bună pentru investitorii individuali, noi instrumente pentru IMM-uri, soluții de impozitare pro-dezvoltare, guvernanță corporativă mai puternică, eliminarea barierelor și aplicarea doar a standardelor europene, măsuri sistemice pentru siguranța economiilor și investițiilor, stimularea implicării investitorilor, protejarea drepturilor investitorilor individuali, crearea unei comunități de investitori și crearea unei societăți de investitori informați. Investitorii individuali și BVB consideră că ofertele de acțiuni la societăți privatizate prin piața de capital, împreună cu măsurile speciale pentru atragerea de participații individuale, sunt în conformitate cu interesele tuturor părților implicate în piața de capital, inclusiv ale antreprenorilor, care pot folosi bursa ca pe o modalitate de a stimula creșterea afacerii lor.

Soluțiile ar fi oferirea de acțiuni (în procesul de listare al companiilor de stat) la un preț cu discount și niveluri garantate de alocare către investitorii individuali, precum și alte instrumente care fac IPO-urile companiilor de stat (Oferte Publice Inițiale) mai accesibile pentru persoanele fizice.

O altă recomandare se referă la diversificarea gamei de instrumente de investiții disponibile, în special în IMM-uri, care ar trebui să fie unul dintre obiectivele strategice ale instituțiilor și autorităților de reglementare ale pieței de capital. Aceasta vizează o piață de acțiuni și una pentru instrumente de împrumut pentru companii, ambele derulate pe bursă, transparent și sigur.

În opinia participanților la Forum, construirea unei participări individuale la capitalul companiilor românești și amplificarea creșterii economiei românești ar trebui să fie susținute de măsuri fiscale, care să promoveze în mod clar investițiile pe termen mediu și lung ale investitorilor individuali.

Investitorii individuali se așteaptă că BVB să contribuie la protejarea drepturilor acționarilor minoritari pe baza unui nou Cod de Guvernanță Corporativă și o aplicare adecvată a acestuia, Cod ce va fi lansat de BVB la începutul acestei toamne. Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor listate este considerată una dintre premisele pentru atragerea unor fluxuri de capital mai mari în aceste companii. „Credem că este nevoie de o îmbunătățire radicală a siguranței activelor și a economiilor investitorilor individuali, deținute ca acțiuni, obligațiuni și alte instrumente, astfel încât să fie prevenită orice fraudă, abuz sau folosire necorespunzătoare a acestora de către intermediari financiari. Investitorii individuali au declarat că, pentru a avea o strategie coerentă de dezvoltare a pieței de capital ca instrument pentru economie, este necesară eliminarea tuturor incidentelor și riscurilor care distrug încrederea investitorilor. În acest sens, trebuie să introducem măsuri sistemice și măsuri generale care să prevină fraudele, prin cerințe economice impuse intermediarilor financiari, și nu să ne concentrăm pe incidente individuale și măsuri adoptate post-factum” , se arată în declarația adoptată la Forum.

De asemenea, companiile listate ar trebui să permită în mod eficient investitorilor individuali participarea la adunările generale ale acționarilor și exercitarea drepturilor de vot, inclusiv prin utilizarea unor mijloace electronice de participare și de vot, într-un mod care protejeze integritatea și siguranța acestei forme de participare. BVB va propune o soluție instituțională pentru a proteja drepturile investitorilor individuali prin monitorizarea în mod adecvat a modului în care sunt respectate aceste drepturi, fiind luate în considerare numirea unui birou și crearea instituției de Ombudsman pentru drepturile investitorilor individuali. „Participanții profesioniști care activează pe piața de capital ar trebui să sprijine organizațiile de investitori individuali, cum ar fi cluburile de investiții și organizațiile de investitori individuali, care au ca misiune educarea, formarea, protejarea drepturilor investitorilor, cooperarea cu instituțiile și autoritățile în vederea dezvoltării pieței (...) Educația și însușirea aptitudinilor și competențelor necesare în ceea ce privește investițiile în instrumente financiare sunt o componentă-cheie a pieței, care poate oferi beneficii pentru toate categoriile de actori ai pieței. Întrucât sunt angajate interese private și publice, ar trebui format un parteneriat public-privat, condus de Bursa de Valori București, asociații de investitori individuali, organisme active în sfera economică, Banca Națională a României și Guvernul României”, se mai spune în declarația cu cele 10 recomandări adoptate de Forum.

Forumul pentru Investitorii de Retail, destinat dezvoltării pieței de capital locale, a fost organizat de Bursa de Valori București la Neptun, în perioada 28 - 29 iunie.

Taguri articol


12