10 septembrie, dată limită pentru forţele loiale lui Gaddafi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

10 septembrie, dată limită pentru forţele loiale lui Gaddafi

Externe 05 Septembrie 2011 / 00:00 392 accesări

ULTIMATUM PENTRU O SERIE DE ORAŞE O serie de confruntări s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în apropiere de Bani Walid, dar nu se mai înregistrează lupte în acest oraş loial fostului lider libian Muammar Kadhafi, au dat asigurări ieri mai mulţi oficiali locali ai forţelor noului regim. Sâmbătă seara, Mahmoud Abdelaziz, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), anunţase o ofensivă la Bani Walid, iar jurnalişti ai AFP au văzut zece camionete militare îndreptându-se spre acest oraş situat la sud-est de Tripoli. Conform combatanţilor locali, mai mulţi apropiaţi ai lui Muammar Kadhafi, inclusiv fiul său Saadi, se află în prezent la Bani Walid, dar nu şi fostul lider.

Între timp, la Benghazi, preşedintele CNT Mustafa Abdeljalil a repetat sâmbătă că susţinătorii lui Kadhafi au termen până la 10 septembrie pentru a depune armele, citând oraşele Sirt, Bani Walid, al-Juffra şi Sebha. Încercând în paralel să restabilească ordinea şi să reconstruiască ţara, CNT a anunţat că se va instala săptămâna viitoare la Tripoli, în condiţiile în care sediul său se află de luni de zile la Benghazi, la o mie de kilometri est. Noile autorităţi au creat de asemenea o comisie responsabilă cu securitatea în capitală, condusă de Ali Tarhouni, care este responsabil şi cu Finanţele şi Petrolul în cadrul biroului executiv al CNT. Unităţi de combatanţi ale rebelilor vor ajuta deocamdată poliţia, care ar urma să aibă 7.000 de membri, să asigure securitatea pe străzile capitalei. Acestea vor părăsi Tripoli imediat ce poliţia va putea prelua controlul. Totodată, responsabilul cu afaceri militare în cadrul CNT, Omar al-Hariri, a anunţat că reconstituirea armatei naţionale libiene este în curs.

Sâmbătă, un consilier special al secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Ian Martin, a sosit la Tripoli pentru a evalua nevoile CNT, pentru a ajuta la restabilirea securităţii în Libia. De altfel, ONU va găzdui la 20 septembrie, la New York, următoarea conferinţă a prietenilor Libiei. Anterior, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că este important pentru comunitatea internaţională să se unească pentru un program de acţiune eficient, bine coordonat. Provocarea imediată este de ordin umanitar. Circa 860.000 de persoane au părăsit ţara din februarie, inclusiv muncitor străini calificaţi. Serviciile publice sunt într-o situaţie dificilă, inclusiv spitalele şi clinicile. Şi este şi o penurie importantă de apă.

DEZVĂLUIRI DIN DOSARE SECRETE Dosare secrete descoperite de organizaţia Human Rights Watch la Tripoli arată o cooperare strânsă între serviciile secrete britanice, americane şi libiene în timpul regimului lui Gaddafi. Aceste dosare arată că serviciul britanic de informaţii MI6 şi agenţia americană de informaţii CIA aveau un dialog regulat cu serviciile libiene, în special cu Musa Kusa, fostul şef al serviciului libian de informaţii şi fost ministru al Afacerilor Externe al lui Gaddafi, care a fugit în Marea Britanie la începutul acestui an. Documentele au fost descoperite în biroul acestuia din Tripoli.

De exemplu, un dosar detaliază ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al colonelului Gaddafi. Un altul conţine informaţii despre întâlnirea fostului premier britanic Tony Blair cu colonelul Gaddafi în 2004 şi sugerează că a fost ideea Guvernului britanic ca întrevederea să aibă loc într-un cort. Dosarele conţin de asemenea dovezi că SUA au folosit Libia ca bază pentru programul extrădărilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea în străinătate a deţinuţilor consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. Organizaţiile pentru drepturile omului consideră că scopul real al acestui program era torturarea acestor deţinuţi în afara jurisdicţiei americane. Nu există indicii că Marea Britanie ar fi fost implicată în acest proces, dar au apărut afirmaţii din dosarele secrete că serviciile britanice de informaţii le ofereau omologilor din Libia detalii despre disidenţii libieni care locuiau în Marea Britanie la vremea respectivă.

Şi Germania a primit informaţii de la serviciile secrete ale lui Muammar Gaddafi. Este vorba în primul rând despre informaţii legate de lupta împotriva terorismului vizând interese de securitate ale Germaniei, a declarat Bernd Schmidbauer, responsabil de coordonarea serviciilor de informaţii germane în cadrul Cancelariei, din 1991 şi până în 1998. Însă, acesta a dezminţit ferm că Berlinul a cooperat mai îndeaproape cu serviciile libiene.

CUBA NU-L TRĂDEAZĂ PE GADDAFI Cuba a anunţat că îşi retrage misiunea diplomatică din Libia şi a reiterat că nu recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie. Oficialii de la Havana au acuzat NATO de uciderea a mii de civili în timpul raidurilor din Libia şi de încălcarea rezoluţiilor ONU prin atacarea de centre civile şi furnizarea de arme rebelilor. Alianţa ar fi încercat să creeze condiţii similare pentru o intervenţie militară în Siria, ţară afectată de asemenea de un val de revolte populare. Cuba a cerut NATO să pună capăt imediat operaţiunii din Libia, iar poporului libian să îşi exercite dreptul la independenţă, autodeterminare şi suveranitate asupra resurselor naturale.

AJUTOR DIN BULGARIA Oficialii de la Sofia au anunţat că vor trimite ofiţeri de poliţie şi medici în Libia, într-un efort de a contribui la procesul de stabilizare a ţării nord-africane. Bulgaria este dispusă să exporte şi medicamente în Libia. Anterior, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat şi că ţara da este dispusă să susţină noul Guvern rebel libian prin trimiterea de echipe medicale şi echipe care să antreneze noua forţă de poliţie libiană. Premierul Borisov a subliniat, însă, că ţara sa cere în continuare compensaţii Libiei pentru medicii bulgari care au fost închişi ani la rând în ţara nord-africană, fiind acuzaţi că au infectat intenţionat copii cu HIV.



12