10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Sănătate 01 Noiembrie 2010 / 00:00 896 accesări

Medicii Biroului de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, fac cunoscute zece dintre sfaturile pe care trebuie să le avem în vedere, în permanenţă, pentru a putea spune că avem un stil de viaţă sănătos. În primul rând trebuie consumate mai multe fructe şi legume verzi. Studiile arată că aceste zarzavaturi protejează împotriva cancerelor colo-rectal, gastric şi pulmonar. Printre aceste legume se numără: conopida, toate soiurile de varză, brocoli, dar şi salata. De asemenea, trebuie consumate mai multe alimente cu fibre vegetale. Specialiştii spun că un regim bazat pe fibre vegetale poate proteja împotriva cancerului de colon. Este bine de ştiut că fibrele vegetale se găsesc în toate cerealele, fructele şi legumele. Un alt sfat face referire la consumul de alimente ce conţin vitamina A, ele protejând împotriva cancerelor esofagian, laringian şi pulmonar. Alimentele proaspete cu beta-caroten, cum ar fi morcovii, piersicile, caisele, sucurile naturale şi brocoli, sunt cele mai bune surse de vitamina A.

FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ SĂNĂTATEA: STILUL DE VIAŢĂ (51%) – AICI INTRĂ ŞI ALIMENTAŢIA; FACTORII GENETICI; FACTORII DE MEDIU; SISTEMUL ÎNGRIJIRILOR DE SĂNĂTATE

Se mai recomandă consumul de alimente care conţin vitamina C. Este vorba despre citrice, pepene galben, ardei roşii şi verzi, brocoli şi roşii. Este foarte important să se măsoare periodic greutatea, întrucât obezitatea favorizează apariţia multor boli printre care: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale, cancerul de colon, cancerul de vezică biliară etc.. Medicii spun că mersul pe jos e un exerciţiu ideal pentru toată lumea. Trebuie, de asemenea, redus pe cât posibil consumul de grăsimi şi de zahăr din alimente. O alimentaţie bogată în grăsimi creşte riscul cancerelor de colon, prostată şi de sân. De asemenea, excesul de calorii din grăsimi determină creşterea în greutate, mai ales dacă duceţi o viaţă sedentară. Un alt sfat este reducerea consumului alimentelor sărate, afumate sau a celor cu conservanţi. Trebuie, de asemenea, oprit fumatul. Medicii spun că el reprezintă cel mai important factor de risc, fiind principala cauză a cancerului pulmonar şi o treime din totalul cancerelor. Fumatul acasă, dar şi în locurile publice, înseamnă mai multe afecţiuni respiratorii şi alergice şi pentru familia dvs., dar şi pentru cei din jur. Medicii recomandă fumătorilor care vor să renunţe la viciu să-şi aleagă o zi anume, cu menţiunea să ceară ajutorul medicului de familie, al prietenilor, dar şi familiei. Ultimele două sfaturi, din cele zece, fac referire la consumul cât mai mic de alcool, ocazional, dar şi evitarea expunerii la soare. Toate aceste informaţii au fost adunate într-un pliant al DSPJ Constanţa, pliant care este distribuit ori de câte ori se doreşte o promovare a unui stil de viaţă sănătos.



12