100 regizori de teatru din tot atâtea țări, împreună pentru un proiect grandios al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
HEKTOMERONUL a început!

100 regizori de teatru din tot atâtea țări, împreună pentru un proiect grandios al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Cultură 18 Ianuarie 2021 / 16:06 1869 accesări

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, a lansat vineri, 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERONUL, un mesaj universal al speranței.

Pornind de la Decameronulscris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

În fiecare zi, până în 24 aprilie 2021, va fi prezentată pe website-ul www.hektomeron.com în regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate: pâna acum au fost difuzate 3 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina și Botswana. Urmează ca regizori din Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru, Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova etc să își prezinte spectacolele pe platforma www.hektomeron.com.

La finalul proiectului, toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com , într-un maraton de 25 de ore.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală careevidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

HEKTOMERONUL

Programul reprezentațiilor din aceasă săptămână: www.hektomeron.com

Luni, 18 ianuarie 2021, ora 20:00

Regizor: Szabó K. István / Ungaria

Actor: Adrian Andone

Episodul: Ziua 3. Povestea 5

Marți, 19 ianuarie 2021, ora 22:30

Regizor: Manoel Prazeres / Brazilia

Actor: Monica Ardeleanu

Episodul: Ziua 8. Povestea 5

Miercuri, 20 ianuarie 2021, ora 20:00

Regizor: Maria Ache / Spania

Actor: Gabriela Baciu

Episodul: Ziua 2. Povestea 7

Joi, 21 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Suela Bako / Albania

Actor: Dragoș Măceșanu

Episodul: Ziua 9. Povestea 6

Vineri, 22 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Simon Iyarwema / Rwanda

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 1. Povestea 2.

Sâmbătă, 23 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Aleksandar Švabić / Croația

Actor: Nicolae Vicol

Episodul: Ziua 5. Povestea 4

Duminică, 24 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)

Regizor: Richard St. Peter / SUA

Actor: Sorin Leoveanu

Episodul: Ziua 7. Povestea 5

Episoadele se vor putea vedea GRATUIT în regim de live streaming pe website-ul www.hektomeron.com

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.



Ştiri recomandate

12