“1.000 de oraşe, 1.000 de vieţi”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Mondială a Sănătăţii

“1.000 de oraşe, 1.000 de vieţi”

Sănătate 07 Aprilie 2010 / 00:00 429 accesări

Întreaga creştere a populaţiei în următorii 30 de ani va fi în zonele urbane, semnalând că fenomenul urbanizării nu va dispărea, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Ei mai precizează că această creştere este asociată cu multe provocări pentru sănătate legate de apă, mediul înconjurător, violenţă şi accidente, boli netransmisibile şi factorii de risc ai acestora, precum fumatul, diete nesănătoase, inactivitate fizică, utilizarea la risc a alcoolului precum şi factori de risc asociaţi epidemiilor. Urbanizarea este o provocare din mai multe motive. În primul rând, în mediul urban populaţia suferă disproporţionat de o varietate de boli, şi are un risc crescut pentru violenţă, boli cronice.

PRINCIPALII GENERATORI SAU DETERMINANŢII SOCIALI AI SĂNĂTĂŢII ÎN AŞEZĂRILE URBANE SUNT DIN AFARA SECTORULUI DE SĂNĂTATE, INCLUZÂND INFRASTRUCTURA FIZICĂ, ACCESUL LA SERVICIILE SOCIALE ŞI DE SĂNĂTATE, ADMINISTRAŢIA LOCALĂ ŞI DISTRIBUŢIA VENITULUI ŞI OPORTUNITĂŢILE EDUCAŢIONALE

Există soluţii pentru abordarea provocărilor pentru sănătatea publică create de urbanizare. “Planificarea urbană poate promova comportamente sănătoase şi asigură, prin investiţii în modalităţi de transport active, prin stabilirea de zone pentru promovarea activităţii fizice şi efectuarea regulată de controale în domeniul prevenirii fumatului şi siguranţei alimentare. Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în ceea ce priveşte locuinţele, apa şi sanitaţia va avea un drum lung de parcurs pentru diminuarea riscurilor pentru sănătate. Construirea de oraşe accesibile şi prietenoase pentru populaţia de toate vârstele va fi un beneficiu pentru toţi locuitorii din mediul urban”, mai sublinează reprezentanţii DSPJ. Asemenea acţiuni nu necesită neapărat fonduri suplimentare, ci doar angajamentul de a redirecţiona resursele către intervenţiile prioritare, pentru o mai mare eficienţă.

OBIECTIVELE ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII. Ziua Mondială a Sănătăţii este menită să atragă atenţia în toată lumea către tema urbanizare şi sănătate şi să antreneze guvernele, organizaţiile internaţionale, de afaceri şi societatea civilă întru-un efort comun de a aşeza sănătatea în centrul politicii de urbanizare. Printre obiective precizăm: creşterea gradului de conştientizare despre provocările legate de sănătate asociate cu urbanizarea şi nevoia urgentă de a le aborda prin activităţi intersectoriale şi planificare urbană; promovarea de acţiuni referitoare la riscurile pentru sănătate cu cel mai mare impact asupra urbanizării; expunere ridicată la factorii din mediu; expunere crescută la factori de risc pentru bolile netransmisibile; expunere crescută la boli transmisibile; expunere crescută la violenţă; expunere crescută la accidentele rutiere; urgenţele de sănătate publică.

Taguri articol


12