1000 şi una de cauze pentru suspendarea preşedintelui

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mircea Geoana

1000 şi una de cauze pentru suspendarea preşedintelui

Politică 05 Februarie 2007 / 00:00 535 accesări

După doi ani de guvernare, conducerea politică a ţării arată ca o portocală coaptă frumos pe dinafară, dar putredă pe dinăuntru. Prin procedura de suspendare a lui Traian Băsescu, ne-am asumat sarcina ingrată, dar absolut necesară pentru democraţia românească de a îndepărta ce este putred şi ameninţă sănătatea organismului democratic românesc.

Acuzaţiile de corupţie pe care preşedintele şi premierul şi le-au adus în văzul întregii ţări au ridicat cortina de minciuni bine meşteşugite de o imensă maşinărie de propagandă, dezvăluind lucruri pe care le ştiam parţial, le bănuiam, dar nu le cunoşteam amploarea. Ştiam că avem un preşedinte care face politică prin restaurante. Ştiam că avem un preşedinte care îşi devorează partenerii. Ştiam că avem un preşedinte demagog, îndrăgostit de camerele de luat vederi. Ştiam şi că avem un preşedinte care paralizează instituţiile statului prin provocarea de crize politice. Dar nu cunoşteam amploarea legăturilor de corupţie consolidate în jurul Palatului Cotroceni. Şi nici faptul că preşedintele ţării ţine la păstrare informaţii grave despre încălcarera principiilor statului de drept, doar pentru a le folosi ca atac politic împotriva adversarilor şi prietenilor.

Suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu este rezultatul a doi ani de instabilitate politică, de ineficienţă şi de abuzuri asupra Constituţiei care blochează relansarea României odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Domnul Băsescu a demonstrat că nu se poate adapta la rigorile funcţiei de preşedinte. A demonstrat că nu poate ajuta ţara din această poziţie. Astăzi, Traian Băsescu este o piedică pentru progresul ţării.

Totuşi, de ce suspendarea? Unii spun că e o măsură exagerată. Eu spun că nu. Să mă explic...

Toţi cetăţenii acestei ţări trăiesc după nişte reguli. Unele generale, altele specifice meseriei. Mai simple sau mai complexe, fiecare ne supunem lor. De la traversatul străzii, la obligaţiile de protecţie a muncii ale constructorului de pe şantier, cu toţii trebuie să le respectăm. O facem pentru că, fără ele, am trăi în haos şi întuneric sau nu am mai trăi deloc. Singurul om din ţara asta care pare că refuză să respecte orice regulă este Traian Băsescu. El nu ţine cont nici de regula obligatorie pentru toţi că nu trebuie să te urci la volan după ce ai consumat alcool, nici de regula din fişa postului, din Constituţie, care îi spune că trebuie să fie mediator şi echidistant din punct de vedere politic. Din această cauză, viaţa politică românească se zbate în haos şi întuneric.

Încălcarea regulilor pe care trebuie să le respecte fiecare cetăţean este motivul principal pentru care cred că domnul Băsescu trebuie să plece de la Cotroceni.

Traian Băsescu nu şi-a exercitat niciodată funcţia de mediator între instituţiile statului. Ba dimpotrivă, a subminat funcţionarea normală a acestora, încă de la începutul mandatului, cînd a ameninţat cu organizarea de alegeri anticipate şi a căutat continuu motive de scandal.

Atunci cînd vorbeşte despre principalul partid de opoziţie sau despre oamenii acestuia, Băsescu nu ştie decît să aducă injurii, aruncînd cu sticle incendiare de după zidul din jurul Palatului Cotroceni. Ce preşedinte de stat european se mai duce la Bruxelles şi atacă din capitala Uniunii Europene partidele din ţara sa?

Avem un preşedinte care foloseşte serviciile de informaţii după bunul plac, dar nu în folosul cetăţenilor uitaţi cu lunile în arestul armatei unei ţări aliate. Avem un preşedinte care a ajuns să se considere statul însuşi, care intimidează procurorii cînd apar suspiciuni de corupţie în jurul său şi care indică şeful Consiliului Suprem al Magistraturii înainte ca el să fie ales. Un preşedinte care dă ordine în afara legii, justiţiei, administraţiei locale şi oricui crede de cuviinţă. În fine, avem un preşedinte incapabil să apere integritatea teritorială a ţării, un preşedinte care încurajează iniţiativele separatiste din Ţinutul Secuiesc prin participarea la evenimentele partizanilor dezintegrării teritoriale.

Orice cetăţean al României ar putea să găsească o mie şi unu de motive pentru suspendarea cuiva care este orice altceva decît preşedintele tuturor românilor. PSD respectă instituţia prezidenţială, dar nu-l respectă pe cel care o face de ruşine. Tocmai de aceea, nici un cetăţean al României nu poate rămîne indiferent în faţa obiceiului pe care şi l-a făcut Băsescu, de a terfeli blazonul celei mai importante instituţii a statului român. Şi mai ales, niciun cetăţean nu poate rămîne indiferent la haosul şi întunericul care se lasă peste România în mandatul acestui preşedinte.

Mircea Geoană



12