10.000 de credincioși au dat buzna la butoaiele cu aghiazmă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Manifestări în 15.400 lăcașuri de cult, în toată țara

10.000 de credincioși au dat buzna la butoaiele cu aghiazmă

Spre deosebire de anii trecuţi, în care au cam uitat de cele sfinte şi s-au îmbulzit să ia apă sfinţită călcându-şi în picioare semenii mai slabi, în acest an constănţenii au fost civilizaţi şi au ascultat îndemnurile la calm ale jandarmilor
Eveniment 07 Ianuarie 2015 / 00:00 3227 accesări

Boboteaza, care ne amintește de botezul Mântuitorului Iisus Hristos, a fost prăznuită, ieri, de creştinii ortodocşi din toată ţara. La Constanța, dis-de-dimineaţă, numeroși credincioşi s-au adunat la Catedrala Arhiepiscopală “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” pentru a participa la liturghia oficiată de Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea Botezului Domnului. Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din cele 20 de butoaie așezate în fața Catedralei și în curtea Arhiepiscopiei, dar și din cele trei autospeciale ale pompierilor. După ce fanfara a cântat imnul României, clerul şi credincioşii, dar şi carele trase de boi, cai și măgăruși au pornit apoi în procesiune către faleza Cazinoului. Soarele care s-a arătat pe cer i-a scos pe oameni din case, așa că nu mai puțin de 10.000 de persoane s-au adunat pe faleza Cazinoului din Constanța, pentru a participa la slujba de sfințire a apei. ”Vin în fiecare an. Este plăcut, atât vremea este frumoasă, cât și slujba. Poate la noapte va fi gerul Bobotezei”, a mărturisit o credincioasă, Ana.

PRIMARUL RADU MAZĂRE, PRINTRE CREDINCIOȘI

Printre constănțenii prezenți la ceremonia religioasă s-a aflat și primarul Radu Mazăre, însoțit de viceprimarul Gabriel Stan. În fața Cazinoului, cele 130.000 de pet-uri cu apă sfinţită au fost aşezate într-un suport ce are forma crucii Sfântului Andrei. La sfârșitul ceremoniei, Arhiepiscopul Tomisului a urcat într-o șalupă cu opt scafandri și a aruncat în valurile mării trei cruci.

TOȚI AU FOST CURAJOȘI, ÎNSĂ DOAR TREI AU AVUT NOROC

30 de tineri curajoşi s-au avântat şi în acest an în mare, iar câștigătorii au fost doi scafandri salvatori de la Sea Protect Group, Alexandru Rusu (26 de ani) și Erdal Abaz (25 de ani). Un alt tânăr, un scafandru militar, Cosmin Adrian Prisecaru (23 de ani), a reușit să recupereze și ultima dintre cruci. ”A fost frig, însă am avut parte și de adrenalină. Mă bucur că am câștigat, sper să îmi aducă mult noroc”, a spus constănțeanul Alexandru Rusu. Curajoşii au fost premiaţi de Arhiepiscopie şi vor păstra tot anul crucea sfinţită aducătoare de noroc. “Boboteaza anului 2015 a fost împodobită cu mult soare, cu multă aghiazmă, daruri, cu nădejdea că vom fi mai buni în anul acesta. Nădăjduim ca marea să îi ajute pe cei ce călătoresc, iar noi să ne sfințim cu apa cea vie din izvoarele lui Dumnezeu, pentru că, atunci când El intră în apă, și ea devine sfântă și dă bucurii sufletelor noastre”, a declarat ÎPS Teodosie.

ENORIAȘII AU DAT NĂVALĂ LA AGHIAZMĂ

După ce au ascultat cu smerenie Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a apelor, credincioşii au năvălit, ca în fiecare an, asupra butoaielor cu aghiazmă de pe faleza Cazinoului, unde jandarmii au împărțit sticlele cu apă sfințită. Creştinii stropesc casele cu această apă pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul. Oamenii s-au înghesuit şi s-au îmbrâncit, sperând să fie printre primii care iau aceste sticle, deşi preoţii şi jandarmii i-au asigurat că sunt suficiente pentru toată lumea.

INCIDENTE MINORE

Cu toate acestea, festivitățile s-au desfășurat fără incidente deosebite, miile de credincioși prezenți fiind vegheați de câteva sute de jandarmi și polițiști. Un mic incident a avut loc chiar la finalul evenimentului, în stația de autobuz de la Poarta 1. Unul dintre caii de la o trăsură a început să se agite, deranjat de mulţimea de oameni și de numărul mare de mașini care părăseau faleza. A fost nevoie ca trăsura să fie mutată pe trotuar, iar trei bărbaţi să se aşeze în faţa cailor pentru a-i stăpâni. Ieri, de Bobotează, s-au desfășurat manifestări religioase la 15.400 lăcașuri de cult din țară.

BOBOTEAZA, ÎN ȚARĂ

După Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală, săvârșită împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, patriarhul Daniel a oficiat, în fața Reședinței patriarhale, slujba cea mare de sfințire a apei, la sărbătoarea Botezului Domnului. Totodată, apa pentru slujba de Bobotează de la schitul din staţiunea montană Straja, în Valea Jiului, a fost adusă, marţi, de către salvamontişti de la şapte izvoare din Masivul Vâlcan, iar aproape 200 de persoane au asistat la slujba oficiată de stareţul lăcaşului de cult situat la 1.500 de metri altitudine. La Galați, aproximativ 1.500 de persoane au participat, pe faleza Dunării, la manifestările religioase prilejuite de Bobotează, care au culminat cu aruncarea crucii din lemn în apele reci ale fluviului, aceasta fiind recuperată de un tânăr care a spus că a făcut acest gest pentru sora sa bolnavă.

Taguri articol


12