102 taxe, printre care și cea de Radio - TV, anulate de Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect aprobat la foc automat

102 taxe, printre care și cea de Radio - TV, anulate de Parlament

Politică 25 Octombrie 2016 / 17:26 1178 accesări

Românii ar urma să nu mai plătească, de la 1 ianuarie 2017, taxa Radio - TV

Românii ar urma să nu mai plătească, de la 1 ianuarie 2017, taxa Radio - TV

Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile parlamentare, partidele ne bombardează cu cadouri electorale. Spre exemplu, Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, la propunerea președintelui PSD, Liviu Dragnea, eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Între acestea se numără și taxa Radio - TV, care va fi suportată pentru fiecare român de la bugetul de stat. Anularea acestor taxe a scos la iveală un lucru interesant, acela că, atunci când interesul electoral o cere, aleșii dau dovadă de conștiință și își aduc aminte pentru ce au fost în Parlament. În cazul de față, proiectul lui Dragnea a trecut fluierând prin procesul legislativ. Inițiativa a fost depusă în Parlament în 10 octombrie, iar două săptâmâni mai târziu a fost votată.

Românii primesc acum, spre final de an, un cadou electoral din partea Parlamentului. Concret, Camera Deputaților a decis anularea, de la 1 ianuarie 2017, a 102 taxe nefiscale. Dintre acestea, cea mai importantă este taxa Radio - TV, care este de

6,5 lei/lună pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune) şi 30 de lei/lună pentru firme. De asemenea, între taxele care urmează să fie eliminate de la 1 ianuarie 2017 se mai află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de Ministerul Afacerilor Interne pentru public și tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

PROIECT ADOPTAT LA FOC AUTOMAT

Anularea celor 102 taxe nefiscale, adoptată la inițiativa președintelui PSD, Liviu Dragnea, a scos la iveală un aspect foarte interesant. Este vorba despre faptul că, atunci când interesul electoral o cere, deputații și senatorii dovedesc că sunt foarte serioși și că nu vin la Parlament doar ca să aibă de unde pleca. În cazul de față, proiectul lui Dragnea a trecut fluierând prin procesul legislativ. Inițiativa a fost depusă în Parlament în 10 octombrie, iar în două săptămâni mai târziu a fost adoptată atât de Senat, cât și de Camera Deputaților. În mod surprinzător, proiectul nu a fost băgat în sertarele forului legislativ, așa cum s-a întâmplat în cazul altor inițiative, cum ar fi legea falimentului personal, pe care aleșii neamului o ignoră de, ATENȚIE! 3 (trei) ani.

TAXA RADIO - TV, PLĂTITĂ DE LA BUGETUL DE STAT?

Decizia finală de aprobare a proiectului lui Dragnea nu a fost scutită de tensiuni. Deputaţii nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget-finanţe care propunea ca taxa Radio - TV să rămână în vigoare. Astfel, doar 39 de deputaţi au susţinut păstrarea acestei taxe, iar 109 s-au opus. Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că este o escrocherie marca PSD și că se pune pumnul în gură Radioului şi Televiziunii publice. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut deputaţilor să susţină eliminarea taxei Radio - TV. Totodată, el a spus că acest proiect de eliminare a unor taxe va da încredere românilor. Dragnea a arătat că, ani la rând, românii şi-au consumat timpul la cozi interminabile şi au suportat umilinţa de a fi trimişi de la un ghişeu la altul pentru a plăti tot felul de taxe, timbre, tarife. „De foarte multe ori, valoarea acestor taxe este ridicol de mică şi ridicol de puţin importantă în comparaţie cu cozile interminabile la care trebuie să stăm pentru a le plăti. Toţi românii au trecut prin acest calvar, au trecut de la indignare, furie, apoi de la deznădejde la resemnare. Românii nu sunt foarte afectaţi de nivelul acestor taxe, dar mai suportă insulta de a-şi irosi timpul, nervii şi banii şi liniştea la cozile sistemului public. Eliminarea acestor taxe reprezintă 90% din timpul pierdut de români pentru plata obligaţiilor către stat“, a adăugat liderul PSD. El a arătat că impactul asupra bugetului de stat este de 0,1%, dar acest subiect nu trebuie abordat strict contabil. Preşedintele PSD a mai spus că, începând de anul viitor, ar putea fi fixată o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR, dar care să fie plătită de la bugetul de stat. Legea adoptată de Parlament ar urma să meargă la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

PNL VA CONTESTA LA CCR ELIMINAREA TAXEI RADIO - TV, PE CARE A VOTAT-O

Culmea ironiei, liberalii au făcut scandal pe marginea anulării taxei Radio - TV, după care au votat-o. Pentru ca absurditatea liberală să fie maximă, deputatul Andreea Paul a anunțat că PNL ia în calcul atacarea eliminării taxei Radio - TV la Curtea Constituţională a României. Atitudinea bipolară a PNL nu este de ieri, de azi. Un episod oarecum similar s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni, când senatorii PNL au votat legea care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. La scurt scurt timp, însă, liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a declarat că decizia colegilor săi de la Senat a fost o eroare.

AMENINȚĂRI DE TIP MAFIOT

În timpul votului de marți din Parlament, Liviu Dragnea a relatat un incident care s-ar fi petrecut chiar în timp ce deputații se pregăteau să voteze proiectul PSD. Liderul social democrat a spus că directorul Radioului public, Ovidiu Miculescu, l-ar fi amenințat pe liderul PSD de la Cameră că, dacă proiectul va trece, „o să vadă PSD ce va păți“. „Îl întreb pe Miculescu de la Radio, de la Tribuna Parlamentului, cum şi-a permis acum câteva minute să-l ameninţe pe liderul de grup de la PSD. Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic și cine l-a numit”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Totodată, liderul social democrat i-a cerut lui Ovidiu Miculescu să spună dacă i se pare normal ca milioane de români să plătească taxa Radio - TV, pe factura de energie electrică, iar „din acest buget cu care se laudă să plătească bonusuri de 4.000 de euro, de exemplu, pentru un director de studio teritorial de ziua lui de naștere”.

Taguri articol


12