1.027 de pacienți cu hepatita C au început tratamentul fără interferon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Va dura 12 sau 24 de săptămâni

1.027 de pacienți cu hepatita C au început tratamentul fără interferon

Sănătate 15 Ianuarie 2016 / 18:59 3728 accesări

Mii de pacienți cu hepatita C au așteptat ani buni în speranța că vor beneficia, într-un final, de tratamentul salvator aproape 100% - fără interferon. 2016 este anul pe care mulți dintre ei nu îl vor uita. Peste o mie de persoane cu hepatita C au început deja tratamentul, care va dura 12 sau 24 de săptămâni, pacienţii fiind monitorizaţi continuu, la sfârşit şi după alte 12 săptămâni de la finalizarea ultimei cure, a declarat vineri, preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea. În perioada 25 noiembrie 2015 - 13 ianuarie 2016, casele de asigurări de sănătate au transmis la CNAS 2.244 de dosare, dintre care Comisia de Experţi pentru Afecţiuni Hepatice a analizat 1.360, avizând începerea tratamentului pentru 1.027 de pacienţi.

DE CE NU SUNT AVIZATE Au existat și o serie de dosare care nu au fost avizate, motivele fiind întemeiate, potrivit președintelui CNAS. S-a constatat fie lipsa documentelor solicitate în fişa de iniţiere, fie existenţa la dosar a unor investigaţii neconcludente. ”De asemenea, pentru pacienţii cu comorbidităţi, comisia a solicitat avize de la medicii curanţi de specialitate, în vederea evitării interacţiunilor medicamentoase tratamentului acestora cu Exviera şi Viekirax. O altă categorie este aceea a pacienţilor neeligibili”, a spus dr. Ciurchea.

MONITORIZARE În timpul tratamentului, pacientul este monitorizat de medicul curant, iar la sfârşitul celor 12 săptămâni, respectiv 24 săptămâni de tratament, se face o determinare cantitativă ARN/ VHC (pentru stabilirea viremiei bazale şi monitorizarea încărcăturii virale în timpul tratamentului, având rol în evaluarea eficienţei terapiei), urmată de o altă astfel de determinare, după încă alte 12 săptămâni de la terminarea tratamentului. Pe baza acestor date, va fi evaluat rezultatul medical al tratamentului antiviral şi se va constata dacă s-a obţinut sau nu răspuns la terapie.

DEZBATERE Șeful CNAS a precizat că, la fiecare şedinţă a comisiei, există în medie aproximativ 20 de dosare pentru analiză şi dezbatere. ”Este posibil ca, după dezbatere, să nu se poată lua nicio decizie, urmând ca dosarele să fie reanalizate în şedinţa următoare. Asta pentru că documentele de la dosar sunt contradictorii şi trebuie identificate cele mai eficiente investigaţii suplimentare care să ajute la clarificare situaţiei pacientului. Aş vrea să nu se uite că sunt analizate documente şi nu pacienţi, comisia neavând posibilitatea consultării pacientului”, a spus dr. Ciurchea. Pentru aprobarea tratamentului fără interferon al hepatitelor cronice virale C şi cirozei hepatice cu VHC sunt analizate urmărind respectarea protocolului terapeutic, încadrarea corectă a pacienţilor şi având în vedere informarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale referitoare la anunţul publicat pe site-ul Food and Drug Administration (FDA) privind riscul de afectare hepatică severă în cazul tratamentului hepatitei C cu Viekira Pak şi Technivie. Și de la Constanța sunt pacienți care au solicitat tratament fără interferon, iar lista este mare, de câteva sute.



12