Autorităţile bulgare vor verifica circa 105 proprietari de maşini de lux Bentley, pentru a vedea dacă au făcut evaziuni fiscale sau alte fraude, în cadrul eforturilor de a combate corupţia. Bulgaria este tot mai presată de Bruxelles să limiteze corupţia cronică şi crima organizată. Dacă nu va reuşi să obţină rezultate, Bulgaria riscă să piardă noi fonduri UE, după ce a pierdut deja, anul trecut.
Fiscul bulgar a anunţat că va investiga sursa veniturilor proprietarilor de maşini Bentley şi va solicita audituri, dacă va constata discrepanţe între veniturile declarate şi proprietăţile achiziţionate. Comunicatul nu preciza dacă şi proprietarii altor mărci de maşini de lux vor fi cercetaţi. ”Se pare că Bulgaria este una dintre ţările europene unde numărul de maşini Bentley înregistrate este foarte mare”, a spus Rossen Bacivarov, purtătorul de cuvînt al agenţiei. ”Nu e nicio problemă să ai un Bentley, atîta vreme cît ţi-ai plătit impozitele”, a explicat el. Bacivarov a refuzat să spună dacă printre proprietarii de Bentley, maşină de lux produsă de Volkswagen şi care costă cel puţin 270.000 de dolari în Bulgaria, se numără şi oficiali guvernamentali. Presa locală a scris că ministrul pentru Afaceri Sociale, Emilia Maslarova, are o asemenea maşină şi chiar a publicat poze cu ea într-un Bentley, ceea ce nu a împiedicat-o pe aceasta să nege. Maslarova a fost criticată la începutul acestui an pentru că a cheltuit peste 8.600 de euro pentru o vizită ministerială în Coreea, echivalentul unei pensii medii pentru opt ani. Anul acesta, Fiscul lansase şi verificări ale proprietarilor de iahturi şi case foarte scumpe.
Salariul mediu lunar din Bulgaria, de circa 300 de euro, rămîne cel mai scăzut din UE şi toate sondajele arată că socialiştii aflaţi la putere vor fi sancţionaţi la alegerile parlamentare din 5 iulie. Sondajele arată că două treimi din populaţia de 7,6 milioane de dolari a Bulgariei vrea schimbarea Guvernului, pentru eşecul de a lua măsuri împotriva crizei economice şi de a combate corupţia şi crima organizată. Bulgaria nu a condamnat niciun oficial de rang înalt pentru corupţie şi a trimis la închisoare un singur cap interlop de la căderea comunismului în 1989. În pofida recesiunii şi a scăderii veniturilor la buget, la salonul auto de săptămîna trecută de la Sofia s-au vîndut peste 600 de maşini noi, iar Ministerul Economiei a comandat 15.