11 constănțeni, spitalizați cu afecțiuni respiratorii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Spitalul de Boli Infecțioase

11 constănțeni, spitalizați cu afecțiuni respiratorii

Sănătate 10 Ianuarie 2016 / 15:30 715 accesări

Într-o singură săptămână, au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, mai exact în perioada 28 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016, 72 de constănțeni cu diferite afecțiuni respiratorii. Dacă în cazul unora a fost suficient tratamentul în ambulator, pentru alții lucrurile au fost mult mai complicate, așa că s-a impus îngrijirea pe patul de spital. Potrivit unei informări a SCBI, 11 constănțeni au fost internați cu probleme respiratorii.

ÎN ȚARĂ În aceeași perioadă, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, totuși, că numărul infecțiilor respiratorii acute a fost mai mic, la nivel național, comparativ cu săptămâna precedentă, și s-a încadrat în nivelul așteptat. Astfel, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecții respiratorii și pneumonii) a fost de 45.990, cu 17.9 % mai mic față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (56.024). Tot INSP anunță că în săptămâna menționată au fost înregistrate la nivel național 23 cazuri de gripă (neconfirmate cu laboratorul), cu 13 mai puține decât în săptămâna precedentă. S-au înregistrat și două cazuri de infecție

Respiratorie acută severă (SARI), cu 1 mai mult față de săptămâna precedentă. Nu a fost comunicat niciun deces la cazurile de SARI confirmat cu virus gripal. Precizăm că de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI și până la 5 ianuarie, au fost confirmate cu laboratorul 3 cazuri de gripă (2 cazuri tip A, subtip H1 și 1 caz tip A, nesubtipat).

RECOMANDĂRI ȘI ATENȚIONĂRI! Ministerul Sănătății (MS) a suplimentat, recent, vaccinul antigripal în cadrul campaniei gratuite, imunizarea fiind singura metodă sigură împotriva gripei, așa cum spus specialiștii. Totodată, nu trebuie uitate nici sfaturile medicilor. Chiar dacă temperaturile din aceste zile sunt mai ridicate decât în mod normal, specialiștii spus că este cea mai mare greșeală să renunțăm la hainele de iarnă. Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, spunea, nu cu mult timp în urmă, că temperaturile sunt înşelătoare, iar organismul se adaptează, dar mai greu, la schimbările climatice bruşte”. ”Seara este rece, temperatura nu este uniformă, de aici şi frecventele boli care apar în acest sezon şi care ar putea fi evitate”, a adăugat profesorul. El susține că simplul fapt că oamenii ies doar în cămaşă sau rochie din casă, unde sunt 22-24 de grade C, la temperatura de 16-18 grade C de afară produce un mare disconfort organismului, care va reacţiona în felul lui, mai agresiv, ducând la boli mai grave sau la răceli. ”Nu mai punem mănuşile, dar plămânii trebuie protejaţi de răceală. Cei care au suferinţe cronice trebuie să fie şi mai prudenţi în acest sezon. Nu vă lăsaţi păcăliţi de soarele cu dinţi, nu spuneţi că dacă este cald pot merge în pulover. Pământul este mai rece, iar această răceală poate afecta grav sănătatea unui organism şi aşa slăbit de bolile cronice sau de lipsa unei alimentaţii mai bogate în vitamine. Anul trecut vorbeam, la un moment dat, de lipsa soarelui pentru o perioadă mai mare. Acum vorbim de prezenţa lui îndelungată şi lipsa gerului sau a zăpezii. Organismul, acest agregat pe care cercetătorii nu reuşesc să-l descifreze, deşi se chinuiesc de milenii, trebuie respectat şi preţuit. Aşadar, iarna, chiar dacă este cald, nu vă îmbrăcaţi de primăvară”, a declarat profesorul.



12