Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa a acţionat, în ultimele zile, pentru înlăturarea pagubelor produse de inundaţiile din 19 septembrie pe raza judeţului nostru. Sîmbătă şi duminică, lucrătorii regiei au intervenit atît în zona satului Conacu, cît şi în zona satului Credinţa, pentru a scoate cele două localităţi din izolarea provocată de distrugerea drumurilor de acces. La Conacu, peste 200 de tone de piatră au fost postate pe drumul care leagă localitatea de drumul judeţean din apropiere. „Drumul se afla sub apă şi a fost nevoie să turnăm piatră peste el pentru a putea fi din nou circulat”, a declarat ieri directorul general al RAJDP, Vasile Moldovanu. Tot în aceste zile, la Credinţa a fost refăcut un podeţ care fusese afectat de viituri. După retragerea apelor, RAJDP a adus în zona podeţului 47 de tone de piatră, astfel că, în momentul de faţă, apa circulă printre pietrele postate în locul podeţului.
Autorităţile locale şi judeţene au format în perioada imediat următoare inundaţiilor echipe mixte de constatare a pagubelor, iar datele furnizate de acestea au stat la baza întocmirii documentaţiei pentru solicitarea de finanţare guvernamentală, în vederea remedierii efectelor inundaţiilor. Prefectura şi Consiliul Judeţean Constanţa au întocmit un proiect de hotărîre de guvern pentru alocarea sumei de 7.274,050 lei pentru judeţul Constanţa, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat 2006, în vederea finanţării unor lucrări de refacere a infrastructurii distruse. Faţă de constatările iniţiale, suma solicitată este mai mare cu aproape un milion de lei. Directorul Regiei a explicat că diferenţa de sumă este rezultată din solicitarea fondurilor necesare reabilitării drumului paralel cu Dunărea din zona Rasova, care a fost grav afectat de viiturile din primăvară, dar pentru repararea căruia nu s-a alocat niciun ban de la Guvern. „Am revenit cu solicitarea de fonduri pentru drumul de la Rasova, unde nici acum nu se poate circula”, a declarat Vasile Moldovanu.
Datorită intervenţiei forţelor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, dar şi reacţiei prompte a autorităţilor, nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, însă 11 familii au fost evacuate, casele lor prăbuşindu-se parţial sau total. În acest sens, ţinînd cont de apropierea iernii, subprefectul Adrian Nicolaescu a solicitat sprijinul Asociaţiei Comunelor din România şi Asociaţiei Oraşelor din România şi lansează un apel către toate organizaţiile neguvernamentale şi către agenţii economici pentru sprijinirea sinistraţilor din satele Fîntîna Mare, Dulceşti, Casicea, Credinţa şi Conacu, cu materiale de construcţii pentru reconstrucţia caselor, cu fonduri şi bunuri de folosinţă personală, gospodărească şi de uz casnic.