11 halterofili participanți la JO 2012, depistați dopați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Olimpism

11 halterofili participanți la JO 2012, depistați dopați

Sport 28 Iulie 2016 / 18:57 515 accesări
Natalia Zabolotnaia ar putea să piardă argintul olimpic cucerit în 2012

Natalia Zabolotnaia ar putea să piardă argintul olimpic cucerit în 2012

11 halterofili care au participat la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, șase dintre ei medaliați, au fost depistați pozitiv după retestarea probelor prelevate în urmă cu patru ani, a anunțat Federația Internațională de Haltere (IWF). Cvintupla campioană europeană rusă Natalia Zabolotnaia, medaliată cu argint la JO 2012, a fost găsită dopată, la fel ca și compatrioții săi Aleksandr Ivanov și Svetlana Țarukaeva, de asemenea medaliați cu argint. Zabolotnaia cucerise medalia de argint și la JO de la Atena, în 2004. Ivanov a fost campion mondial în 2010 și 2013, în timp ce Țarukaeva a cucerit titlul mondial în 2011.

Alți medaliați olimpici la Londra depistați pozitiv au fost bielorusa Irina Kuleșa, halterofila armeană Hripsime Hurșudian, moldoveanca Cristina Iovu, azerul Intigam Zairov, georgianul Rauli Țirekidze, kazahul Almas Uteșov, turcoaica Sibel Șimșek și rusul Andrei Demanov. IWF a anunțat că toți cei 11 sportivi au fost suspendați provizoriu. Toți au făcut uz de un steroid anabolizant denumit dehidroclormetiltestosteron.

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat vinerea trecută că nu mai puțin de 45 de sportivi au fost găsiți pozitiv la retestarea probelor de la JO 2008 Beijing și JO2012 Londra. Al doilea val de retestare a inclus 138 de probe de la Londra, la două sporturi, privind sportivi din nouă țări, 15 probe fiind pozitive.

TRIBUNALUL DE ARBITRAJ SPORTIV, MUTAT LA RIO PENTRU A TRATA ÎN SPECIAL CAZURILE DE DOPAJ

Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care are sediul la Lausanne, a fost mutat la Rio de Janeiro pe perioada Jocurilor Olimpice (5-21 august 2016), unde va judeca în primă instanță cazurile de dopaj. Începând de marți, TAS a deschis la Rio două birouri provizorii, pentru a rezolva litigiile juridice şi cazurile de dopaj.

TAS, în afara cazurilor de dopaj, va trebui să trateze luna viitoare și apelurile sportivilor ruși excluși de la JO 2016 prin diverse federații. Un exemplu în acest sens este cel al înotătoarei Iulia Efimova, exclusă de Federația Internațională de Natație (FINA), care și-a anunțat intenția de a sesiza TAS.

Cele două birouri, intitulate Divizia Antidoping şi Divizia Ad-hoc, vor opera în fiecare zi până la încheierea evenimentelor sportive, pe 21 august. Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Tribunalul de Arbitraj Sportiv va fi responsabil cu problemele legate de dopaj care pot apărea pe durata competiţiei, în calitate de autoritate de primă instanţă. Noua structură antidoping va judeca potenţialele cazuri de dopaj, în concordanţă cu regulamentele Comitetului Internaţional Olimpic. Divizia Antidoping a TAS are dreptul de a audia părţile implicate şi de a impune suspendări provizorii până la încheierea anchetei.

Deciziile finale ale Diviziei Antidoping pot fi contestate la Divizia Ad-hoc a TAS pe durata Jocurilor Olimpice sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne după încheierea Jocurilor Olimpice.

Divizia Ad-hoc a TAS a fost înfiinţată în 1996, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atlanta. Rolul ei este de a rezolva litigiile juridice de pe durata JO, privind calificările, disciplina și dopajul (ca a doua instanţă). Participanţii la competiţia de la Rio vor avea acces la o instanţă care poate decide asupra unei probleme în 24 de ore sau în timp util pentru programul evenimentelor. Până acum, cazurile de dopaj din timpul Jocurilor Olimpice au fost tratate de o Comisie de disciplină a CIO, care decidea sancțiuni, putând ajunge până la descalificare sau retragerea medaliilor. În luna martie, CIO a decis să încredințeze această misiune TAS, pentru a trata cazurile de dopaj într-o manieră cât mai independentă.

Citește și:

Delegația Rusiei pentru Rio 2016 se „subțiază” pe zi ce trece...

CIO a decis să nu suspende Rusia, dar pune condiții sportivilor ruși ca să participe la JO 2016

TAS interzice atleților ruși să participe la Jocurile Olimpice din Brazilia

Sportivilor ruși le-ar putea fi interzisă participarea la JO 2016!

Rusia va afla în maximum șapte zile dacă participă sau nu la JO 2016

Taguri articol


12