1.100 de angajaţi din sectorul sanitar, concediaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 august

1.100 de angajaţi din sectorul sanitar, concediaţi

Sănătate 21 Mai 2010 / 00:00 842 accesări

Guvernul discută despre concedierea a peste 1.100 de angajaţi din unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii (MS), dintr-un total de aprox. 7.870 posturi finanţate, incluzând atât funcţionari publici, cât şi personal contractual, reducere de personal care să fie aplicată începând cu luna august. Disponibilizarea angajaţilor este prevăzută într-un document oficial care se referă la iniţierea măsurii de reducere a numărului maxim de posturi finanţate integral de la stat în sistemul de sănătate. Pentru MS şi unităţile sanitare finanţate integral de la bugetul de stat sunt finanţate maxim de 7.872 posturi, cheltuielile de personal aprobate pentru acest an fiind însă mai mici decât necesarul anual. “Ca urmare a analizării activităţii desfăşurate de către unităţile subordonate MS, având în vedere şi cheltuielile de personal aprobate, considerăm necesară, pentru eficientizarea activităţii acestora, reducerea numărului de personal cu 1.112. Întrucât categoriile de personal vizate sunt atât funcţionari publici, cât şi personal contractual, în funcţie de datele de la care măsura devine operaţională, este necesar un termen de 60 zile pentru derularea măsurilor de protecţie socială. În situaţia în care măsura de reducere a numărului de personal se aprobă cu 1 iunie 2010, disponibilizarea efectivă va avea loc începând cu 1 august 2010”, se arată în document. Sursa citată indică, totodată, că pentru categoriile de personal contractual care urmează să fie disponibilizate este în vigoare contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, cu termen de valabilitate 31 decembrie 2010, şi că actualul Cod al Muncii prevede că salariaţii disponibilizaţi pot beneficia de compensaţii. Salariaţii concediaţi vor primi compensaţii băneşti în funcţie de vechime, respectiv cinci salarii brute lunare pentru vechime de până la cinci ani, 12 salarii brute lunare pentru vechime cuprinsă între cinci şi zece ani şi 24 salarii brute lunare pentru vechime de peste zece ani.

ÎN SECTORUL SANITAR, MAJORITATEA PERSONALULUI ARE O VECHIME DE PESTE ZECE ANI, ASTFEL CĂ EFORTUL FINANCIAR AFERENT COMPENSAŢIILOR BĂNEŞTI PENTRU 1.112 PERSOANE CONCEDIATE ESTE ESTIMAT LA UN TOTAL DE 75,5 MILIOANE LEI

Sursa citată relevă că în cadrul reorganizării activităţii direcţiilor de sănătate publică va fi aprobată, prin ordin al ministrului, o nouă structură organizatorică, va fi determinat numărul de personal în funcţie de populaţia judeţului şi activitatea desfăşurată, iar numărul directorilor coordonatori adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică va fi redus cu doi, serviciul deconcentrat urmând să funcţioneze cu un director coordonator şi doi directori coordonatori adjuncţi. Precizăm că la nivelul judeţului Constanţa, prin propunerea de reorganizare a unor unităţi spitaliceşti, mai mulţi directori şi şefi de servicii îşi vor pierde posturile. Aşa cum menţionam zilele trecute, încă din luna februarie, la MS a fost înaintată propunerea de reorganizare a Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală, Eforie Sud în secţie exterioară Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul de Ftiziologie Agigea să devină secţie exterioară Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, iar Spitalul Hârşova să se transforme în unitate socială.



12