Circa 11.000 de tone de brînză alterată au fost reciclate în doi ani în Italia, fiind ulterior vîndute ca produse de primă calitate în Peninsulă şi în Europa, potrivit unei anchete demarate în 2006 de comisarii Gărzii Financiare italiene, publicată de “La Repubblica” în ediţia electronică. Brînza alterată, care conţinea viermi, excremente de şoareci, resturi ale ambalajelor iniţiale, aşchii de fier şi care ar fi trebuit, prin urmare, să fie distrusă, era însă prelucrată în brînză topită, mozzarella, gorgonzola sau alte produse tradiţionale, pentru a fi pusă din nou în vînzare în Italia şi în Europa. În unele cazuri, brînza nou obţinută era vîndută din nou aceloraşi firme, multinaţionale, mărci importante, fabrici de prelucrare a laptelui din Europa, mai ales din Austria, Germania şi Marea Britanie, care, în loc să distrugă produsele alterate, le plasau la patru fabrici de prelucrare, trei din nordul Italiei, din oraşele Cremona, Novara şi Biella şi una la Woringen, în Germania.
Potrivit anchetei demarate în 2006, de comisarii Gărzii de Finanţe din Cremona şi care nu s-a încheiat încă, cea mai implicată în această afacere, al cărei profit ar depăşi cîteva zeci de milioane de euro, este marca Galbani. Anchetatorii au descoperit că doar în doi ani au fost reciclate 11.000 de tone de brînză alterată, iar alte trei mii de tone au fost vîndute la negru. Zeci de persoane, printre care reprezentanţi legali, responsabili ai fabricilor de prelucrare şi angajaţi sînt anchetaţi în prezent.