Un nou bilanţ anunţat de autorităţile haitiene anunţă moartea a 112.226 de persoane în urma seismului din 12 ianuarie, în timp ce 190.000 de persoane au fost rănite. Guvernul haitian a pus capăt operaţiunilor de căutare a persoanelor prinse sub dărâmături. Totuşi, o echipă de salvare internaţională a reuşit să salveze, sâmbătă, un bărbat de 25 de ani, care a rămas blocat timp de 11 zile sub dărâmăturile unei clădiri distruse de cutremurul din 12 ianuarie şi care a supravieţuit bând Coca Cola.
Situaţia din Haiti se menţine dificilă, în ciuda mobilizării internaţionale fără precedent. Trupele ONU au deschis foc de avertisment şi au lansat gaze lacrimogene, sâmbătă, după izbucnirea unui incident în timpul distribuirii ajutoarelor în capitala Port-au-Prince. Ajutoarele, alimente, ulei de soia, apă şi aparate de radio, erau distribuite pe un fost aeroport militar din Port-au-Prince, iar incidentele au izbucnit între haitienii aflaţi la coadă. Situaţia a degenerat, iar militarii brazilieni din forţa ONU au tras focuri de avertisment şi au recurs la gaze lacrimogene pentru a calma mulţimea. Ajutoarele erau distribuite de Programul Alimentar Mondial şi Misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti. Totodată, Comandamentul Sud-American SOUTHCOM a anunţat sosirea în Haiti a unui nou contingent, care se adaugă celor 13.000 de militari americani aflaţi deja în această ţară. Corpul expediţionar 24 dispune de elicoptere CH-53, un avion hibrid de transport MV-22 Osprey, un batalion de infanterie format din 1.200 de militari şi mai multe unităţi ce pot desfăşura misiuni medicale şi de transport. Iniţial, trupele ar fi urmat să fie trimise în Europa şi Orientul Mijlociu, însă autorităţile americane au decis să modifice misiunea acestora.
Statele africane, chiar şi unele dintre cele mai sărace, au promis donaţii de milioane de dolari pentru Haiti, iar Senegalul a provocat chiar o controversă, propunând revenirea haitienilor în Africa. Numai Congo a promis un milion de dolari, ca ajutor de urgenţă, însă sume similare au fost anunţate şi de Senegal sau Gabon. Guineea Ecuatorială este dispusă să ofere o sumă dublă, în timp ce Nigeria a anunţat că va aloca 5 milioane de dolari pentru reconstrucţie în Haiti. Liberia şi Sierra Leone, ţări marcate de războaie civile devastatoare, vor debloca 50.000, respectiv 100.000 de dolari, iar Burkina Fasso, care a primit ajutoare internaţionale substanţiale după ploile torenţiale din luna septembrie, este dispusă să ofere 215.000 de dolari. De duminică, în Haiti a ajuns o echipă de salvare din Africa de Sud, iar Nigeria pregăteşte o echipă formată din 50 de voluntari, printre care se numără medici şi ingineri. Din rândurile artiştilor, cântăreaţa senegaleză Coumba Gawlo Seck intenţionează să-i mobilizeze pe cei mai cunoscuţi muzicieni africani pentru a înregistra un cântec compus special de congolezul Lokua Kanza. Toate încasările realizate din vânzarea acestui single vor fi oferite autorităţilor haitiene. În schimb, agenţiile umanitare prezente în Haiti după cutremur sunt acuzate că folosesc tactici corporatiste dezgustătoare, concurând pentru a atrage fonduri, într-un efort haotic de ajutorare a populaţiei. Publicaţia medicală „The Lancet” afirmă că situaţia din Haiti rămâne „haotică, devastatoare şi lipsită de coordonare” şi acuză agenţiile umanitare că se implică într-o concurenţă inutilă pentru obţinerea de fonduri. În Haiti acţionează peste 500 de agenţii umanitare, iar la Port-au-Prince aterizează zilnic câte 150 de avioane, ce aduc provizii ce se acumulează în hangarele şi în apropierea aeroportului. Reprezentanţii din Haiti ai agenţiilor umanitare dezmint însă categoric orice sugestie privind rivalitatea dintre acestea.